Hozzávalók:
- hízott libamáj
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Ünnepi finomság a hízott liba vagy kacsamáj.
Mostanáig tejjel felöntve, libahájban sütöttem.
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/sult-libamaj.html
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/libamajas-torony.html
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/turkalos-majas.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/kacsamajhab-vajas-tesztaban.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/01/borjuszelet-pecsenye-libamajjal.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/libamajtorta.html
Francia chef oldalán találtam ezt az új készítési módszert, ami nagyon jól sikerült és a jövőben biztosan sokszor fogom alkalmazni.
Mikrohullámú sütőben pillanatok alatt elkészül így a máj.
Egy villa segítségével kiszabadítjuk és eltávolítjuk a vastag ereket.
Sajnos nekem eléggé trancsírozós lett a művelet, a chef oldalán nem így nézett ki.
Vigasztalt azonban, hogy a végeredményen ez nem fog látszani.
A francia chef természetesen jóféle armagnacot vagy cognacot is öntött rá, nálam ez elmaradt, hiszen gyerekek is esznek belőle.
Körkörösen, szorosan összecsomagoljuk hurka formára.
Mikróban is használható folpackba, vagy ennek hiányában sütőtacskóba csavarjuk a májat.
Egy jénai tálra helyezzük és a mikró legnagyobb fokozatán 2 percig főzzük a csomagot.
2 percig pihentetjük a májat, majd visszatesszük a mikróba újabb 30 másodpercre.
Lehet jeget is tenni a vízbe.
A lényeg, hogy rögtön leálljon a főzés, tovább ne puhuljon a máj.
Az ünnepi asztalhoz pogácsa szaggatóval falatnyi köröket vágtam ki teljes kiőrlésű, magvas kenyérből.
Kissé megsóztam.
Szívből ajánlom ezt a módszert a libamáj elkészítésére, mivel 2 perc 30 másodperc alatt tökéletesen elkészül a máj, és mivel alig sül ki zsír a májból, megmarad a szép nagy májunk, nincs veszteség a drága alapanyagból.