2024. november 19., kedd

Libamáj mikróban

Hozzávalók:


  • hízott libamáj

  • őrölt bors






Elkészítés:


Ünnepi finomság a hízott liba vagy kacsamáj.

Mostanáig tejjel felöntve, libahájban sütöttem.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/sult-libamaj.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/libamajas-torony.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/turkalos-majas.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/kacsamajhab-vajas-tesztaban.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/01/borjuszelet-pecsenye-libamajjal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/libamajtorta.html


Francia chef oldalán találtam ezt az új készítési módszert, ami nagyon jól sikerült és a jövőben biztosan sokszor fogom alkalmazni. 


Mikrohullámú sütőben pillanatok alatt elkészül így a máj. 


Egy éles kés segítségével hosszában felnyitjuk külön-külön mindkét lebenyét a májnak.
Egy villa segítségével kiszabadítjuk és eltávolítjuk a vastag ereket.

Sajnos nekem eléggé trancsírozós lett a művelet, a chef oldalán nem így nézett ki.

Vigasztalt azonban, hogy a végeredményen ez nem fog látszani.


A májakat finoman megsózzuk és frissen darált borssal megszórjuk.
A francia chef természetesen jóféle armagnacot vagy cognacot is öntött rá, nálam ez elmaradt, hiszen gyerekek is esznek belőle.


Ezután a májat visszaformáljuk eredeti alakra.
Körkörösen, szorosan  összecsomagoljuk hurka formára.
Mikróban is használható folpackba, vagy ennek hiányában sütőtacskóba csavarjuk a májat.

Egy jénai tálra helyezzük és a mikró legnagyobb fokozatán 2 percig főzzük a csomagot.


Kivesszük a mikróból és tapasztaljuk, hogy a máj körül vékony rétegben már kevéske zsír is kisült.
2 percig pihentetjük a májat, majd visszatesszük a mikróba újabb 30 másodpercre.


Ezután kivesszük a májat és azonnal hideg vízbe tesszük át a zacskót.
Lehet jeget is tenni a vízbe.
A lényeg, hogy rögtön leálljon a főzés, tovább ne puhuljon a máj.


Ha kihűlt, látjuk, hogy zsír megdermedt a máj körül, ekkor felhasználásig a hűtőbe tesszük.


Nagyon finom krémes,  vajpuha lesz így a máj.


Az ünnepi asztalhoz pogácsa szaggatóval falatnyi köröket vágtam ki teljes kiőrlésű, magvas kenyérből.


Libazsírral megkentem a kenyereket.
Kissé megsóztam.


Libamáj darabokat tettem a kenyérkékre.


Friss málna szemekkel megkoronáztam a falatokat.


Nagy sikert aratott az étel.



Szívből ajánlom ezt a módszert a libamáj elkészítésére, mivel 2 perc 30 másodperc alatt tökéletesen elkészül a máj, és mivel alig sül ki zsír a májból, megmarad a szép nagy májunk, nincs veszteség a drága alapanyagból.