- 6 szelet tengeri halfilé
- só
- őrölt fehérbors
- liszt
- 10 dkg vaj
- 1-1,5 db citrom
Elkészítés:
Általában a tengeri lapos halakat, például a nyelvhalat, a rombuszhalat, a lepényhalat "molnárné módra" vagyis à la meunière készítjük el.
De elkészíthetünk ily módon bármilyen filét is.
Én most alaszkai tőkehal filét készítettem.
Roppant egyszerű és gyors sütési módszer, remekül érvényesül a hal eredeti íze és a valódi vaj aromája.
A megmosott halat jól leszárítjuk, sózzuk és megszórjuk őrölt fehér borssal.
Lisztbe mártjuk, majd a felesleget leveregetjük róla.
Egy serpenyőben felhevítjük a friss vajat és a hal mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Lapáttal óvatosan kiemeljük a halat, majd a visszamaradó vajat erős tűzön sötét barnára, majdnem feketére pirítjuk.
Vigyázzunk, ne égjen meg!
Ha kell, adjunk hozzá még egy kis vajat.
Most öntsünk hozzá egy-másfél citrom frissen kifacsart és leszűrt levét.
Forraljuk össze és máris azon forrón kanalazzuk a halszeletekre.
Sisteregni fog és kellemes aromát ad a halnak.
Citromkarikával díszítsük, azonnal tálaljuk.
Lehet apróra vágott petrezselymet is tenni a szószba, de szerintem elveszi a "beurre noir" vagyis a fekete vaj kellemes dió ízét.