Hozzávalók:
- ½ kg fehér szárazbab
- 5-6 db birsalma
- 1 tk cukor + az édesítéshez
- só
- 1 kis rúd fahéj
- 6-8 szem szegfűszeg
- 4 dl tejföl
- 1 ek. liszt
Elkészítés:
A
szárazbabot éjszakára beáztatjuk.
Másnap egy
fazékban felforraljuk a vizet és beletesszük a leszűrt áztatott babot.
Pici cukrot,
sót szórunk bele.
Mielőtt
végleg megpuhulna, beletesszük a jól megmosott és hamvas, szőrös rétegtől is megtisztított, kockákra vágott
birsalmát.
A birsalma nagyon kemény, általában nagyon nehéz tisztítani, vágni.
Hogy ne sérüljön meg a kezünk, a legjobb, ha kettévágjuk, negyedeljük, majd nyolcadoljuk.
Mindezt vágódeszkán végezzük, nagy késsel, tenyerünkkel ránehezkedve könnyen tudjuk vágni az almát.
A vágott felére helyezve nem csúszik el a kés, és könnyen kivághatjuk az eldobandó részeket.
Most
beletesszük a kis darab fahéjat és a szegfűszeget is.
Nem lesz
tőle kompót jellege, de finom illatot és a zamatot ad a levesnek.
Ha a birs is
megfőtt, behabarjuk.
Egy kis
vízben elkeverjük a lisztet és beletesszük a tejfölt, elkeverjük, majd szűrön
keresztül a leveshez adjuk.
Egyet forr
és készen van.
Langyosan a
legfinomabb.
Másnap még
jobb az íze.