2013. február 3., vasárnap

Olaszos paradicsomszósz - sugo

Hozzávalók:


  • 1 nagy doboz sűrített paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • oregano
  • kakukkfű
  • bors
  • 1 tk cukor/édesítő
  • 1 ek. olaj



Elkészítés:



Minden hozzávalót előkészítünk, mert gyorsan kell dolgozni az elején.


Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, beletesszük az összes fűszert, a kakukkfüvet, oreganót, bazsalikomot, a friss rozmaring ágat és úgy 1 percig kevergetve pirítjuk, hogy az aromáját kiadja.

Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, de ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma hamar odaég.



Tehát amikor megérezzük a fokhagyma illatát, akkor rögtön öntsük hozzá a vízzel hígított paradicsom pürét.


Keverjük el, sózzuk meg és egy pici cukorral/édesítőszerrel egyensúlyozzuk ki az ízeket.

Takarék lángon, lefedve főzzük, amíg jól be nem sűrűsödik.
Vigyázat, pöfög és fröcsköl!
Kevés vízzel pótolhatjuk, ha nagyon elforrna a mártásunk.


Ha kész, szűrjük át.

Ezt a sugot használom pizzához és minden olaszos ételhez, raviolihoz, lasagne-hoz,
bolognai mártásalapnak, persze akkor darált hússal kiegészítve.
Nagyon ízes, intenzív illatú és zamatú szósz.

Az üzbég hanum (burgonyás tekercs) mellé is ezt kínáltam.
Lásd másik bejegyzést.