- 1 nagy doboz sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- bazsalikom
- oregano
- kakukkfű
- só
- bors
- 1 tk cukor/édesítő
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
Minden hozzávalót előkészítünk, mert gyorsan kell dolgozni az elején.
Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, beletesszük az összes fűszert, a kakukkfüvet, oreganót, bazsalikomot, a friss rozmaring ágat és úgy 1 percig kevergetve pirítjuk, hogy az aromáját kiadja.
Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, de ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma hamar odaég.
Tehát amikor megérezzük a fokhagyma illatát, akkor rögtön öntsük hozzá a vízzel hígított paradicsom pürét.
Keverjük el, sózzuk meg és egy pici cukorral/édesítőszerrel egyensúlyozzuk ki az ízeket.
Takarék lángon, lefedve főzzük, amíg jól be nem sűrűsödik.
Vigyázat, pöfög és fröcsköl!
Kevés vízzel pótolhatjuk, ha nagyon elforrna a mártásunk.
Ha kész, szűrjük át.
Ezt a sugot használom pizzához és minden olaszos ételhez, raviolihoz, lasagne-hoz,
bolognai mártásalapnak, persze akkor darált hússal kiegészítve.
Nagyon ízes, intenzív illatú és zamatú szósz.
Az üzbég hanum (burgonyás tekercs) mellé is ezt kínáltam.
Lásd másik bejegyzést.