- 1,5 - 2 kg szarvascomb
- mustár
- borókabogyó
- szegfűbors
- cayenne bors
- fekete bors
- őrölt koriander
- babérlevél
- paradicsompüré
- darált házi zöldségek
- kapribogyó
- olaj
- 3 ek. cukor
- 3 ek. szójaszósz
- 3 ek. worchester szósz
- 1 ek. liszt
- 3 dl vörösbor (Cinzano)
- só
Elkészítés:
A főzést megelőző napon a húst bepácoljuk.
A húst megmossuk, levágjuk a hártyákat és 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Száraz pácot készítünk.
A fekete borsot, a szegfűborsot, a boróka bogyót, a babérlevelet és a koriander magot kávédarálóban megőröljük.
Hozzákeverjük a cayenne borsot is.
Ezzel az illatos fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük a húsok mindkét oldalát.
Tálba fektetjük és olajjal, mustárral is körbemasszírozzuk a szeleteket.
Nem sózzuk!
Másnap a húst 3 ek olajon mindkét oldalán megpirítjuk.
Nem kell letörölni róla a pácot.
Félretesszük egy tányérra.
A visszamaradó sűrű, fűszeres levet is félretesszük.
Hozzákezdünk a mártáshoz.
Egy lábasban 3 ek. olajon 2-3 perc alatt, kevergetve karamellizáljuk a cukrot.
Amikor már éppen felolvadt a cukor és szép barna lett, akkor beletesszük a házi darált zöldségkeveréket.
Természetesen, ha nincs ilyen darálékunk, akkor finomra lereszelünk egy kis répát, fehérrépát, zellert és azt használjuk.
2 percig kevergetjük, sütjük a zöldségeket.
Beletesszük az 1 ek. mustárt, a 2-3 ek. paradicsompürét, még törött borsot, 3 ek. szójaszószt, 3 ek. worchester mártást, kicsit meg is sózzuk. Most beleöntjük a hús kisütése után maradt fűszeres levet is.
1-2 pohár vizet is adunk hozzá.
Kevergetve 1-2 percig forraljuk.
Beletesszük a mártásba az elősütött húsokat.
Rászórjuk a kapribogyót és ráöntjük a vörösbort.
Nekem nem volt otthon vörösbor, ezért vörös cinzanót öntöttem bele, nagyon finom aromát adott az ételnek.
Lefedve puhára pároljuk a húst.
Most kiemeljük egy tányérra a húsokat.
1 ek. lisztet elkeverünk egy kis vízzel és besűrítjük a mártást.
Pár percig forraljuk.
A húst visszahelyezzük a mártásba.
Én spagettivel tálaltam.