Hozzávalók:
- 1,5 kg borjú levescsont/ szegy, nyak,
oldalas
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 10 szem feketebors
- 1 pici erős paprika
- 3 db szegfűszeg
- 8 szál sárgarépa
- 6 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kisebb karalábé
- 1/2 fej kelkáposzta
- ½ karfiol
- só
- 1 tk.házi ételízesítő
Elkészítés:
A csontokat megmossuk.
Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel,
hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is.
Később már nem tehetünk hozzá vizet.
Felforraljuk nagy lángon a levest.
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!
Majd takarékra tesszük.
Bugyogjon csak több órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd
szépen elfövi.
Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk,
a vöröshagymát, amelybe a szegfűszeget beleszúrtuk, majd a fokhagymát,
a zöldpaprikát, a paradicsomot, és a fűszereket:
a feketeborsot, az erős paprikát, házi darált
ételízesítőt.
1 óra múlva mehet bele a kétféle répa, zeller, petrezselyem, karalábé,
kelkáposzta és végül a karfiol.
Ez utóbbiakat szinte csak ráültetjük a többi zöldségre, inkább csak a leves
gőzében pároljuk fogkeményre a kelt és a karfiolt, hogy ne vigye el a leves
zamatát.
Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és
ételízesítővel erősítünk rajta.
Ha készen van, tíz percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, a
csontokat és szűrőn átszűrjük a levest.
Mindig külön tálban tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.
Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.