2013. február 1., péntek

Nagyi máglyarakása




Hozzávalók :
  • összevágott kalács darabok
  • 4 db tojás  + a maradék tojásfehérjék
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor/édesítő
  • 10 dkg mazsola
  •  5-10 dkg dió
  • 1 kg alma
  • 2-3 kanál baracklekvár
  • 1 citrom reszelt héja
  • vanília cukor / aroma
  • 2 evőkanál rum/ aroma


Elkészítés:



Nagyi finom vasárnapi édessége összegyűjtött száraz kalácsokból és maradék tojásfehérjékből. 


A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, 4-5 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a rumot.

Az összevágott kalácsot tálba tesszük, ráöntjük a tojássárgás, rumos tejet és 15-20 percig áztatjuk.

A tűzálló tálat zsírral kikenjük, morzsával megszórjuk.

A megáztatott kalácsot elkeverjük a mazsolával, durvára vágott dióval és a kikent tűzálló tálba simítjuk. 

Sok maradék  tojásfehérje volt, ezért a felvert habból  egy részt belekevertünk  a kalácsos alapba, ami ettől sokkal lazább lett.

Az almát meggyaluljuk és fahéjas cukorral elkeverve, a tésztára helyezzük. 

A sütőben közepes hőmérsékleten kb. 40 percig sütjük.

Ezalatt a 4 tojásfehérjét + a maradék kb 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük 2-3 kanál kristálycukorral 
és a hozzáadott baracklekvárral jól elkeverjük.
Majd a már megsült almára kenjük. 
A simító lapáttal hullámosan megdíszítjük a tetejét, mérsékelten meleg sütőben lassan sütjük, amíg a
hab szép rózsaszínű lesz.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel bejelöljük a szeletelések helyét.