Hozzávalók :
- összevágott kalács darabok
- 4 db tojás + a maradék tojásfehérjék
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor/édesítő
- 10 dkg mazsola
- 5-10 dkg dió
- 1 kg alma
- 2-3 kanál baracklekvár
- 1 citrom reszelt héja
- vanília cukor / aroma
- 2 evőkanál rum/ aroma
Elkészítés:
Nagyi finom vasárnapi édessége összegyűjtött száraz kalácsokból és maradék tojásfehérjékből.
A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, 4-5 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a rumot.
A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, 4-5 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a rumot.
Az összevágott kalácsot tálba tesszük, ráöntjük a tojássárgás, rumos tejet és 15-20 percig áztatjuk.
A tűzálló tálat zsírral kikenjük, morzsával
megszórjuk.
A megáztatott kalácsot elkeverjük a mazsolával,
durvára vágott dióval és a kikent tűzálló tálba simítjuk.
Sok maradék tojásfehérje volt, ezért a felvert habból egy részt belekevertünk a kalácsos alapba, ami ettől sokkal lazább lett.
Az almát meggyaluljuk és fahéjas cukorral elkeverve, a tésztára helyezzük.
A sütőben közepes hőmérsékleten kb. 40 percig sütjük.
Ezalatt a 4 tojásfehérjét + a maradék kb 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük 2-3 kanál kristálycukorral
és a hozzáadott baracklekvárral jól elkeverjük.
Majd a
már megsült almára kenjük.
A simító lapáttal hullámosan megdíszítjük a
tetejét, mérsékelten meleg sütőben lassan sütjük, amíg a
hab szép rózsaszínű lesz.
hab szép rózsaszínű lesz.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel bejelöljük
a szeletelések helyét.