2013. március 2., szombat

Pho - vietnami húsleves


Hozzávalók:
  • 60 dkg sertéscomb
  • 2 csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • kardamom
  • őrölt koriander
  • 2+1 db hagyma
  • ecet
  • darabka gyömbér
  • 1 db csillagánizs
  • 3 db szegfűszeg
  • csipet fahéj
  • chili paprika
  • ½ citrom/lime
  • halszósz
  • újhagyma
  • 4 db leveskocka
  • piros kápia parika
  • koriander zöld
  • rizstészta


Elkészítés:



Előző este a húst megmossuk, apró kockákra vágjuk.



Sok borssal, sok vágott petrezselyemzölddel, csipet őrölt kardamommal és korianderrel összekeverjük és a hűtőbe tesszük.


1-2 fej hagymát vékony szeletekre vágunk és ecetes vízbe tesszük.
Adunk hozzá még egy kis csípős piros aranyat és őrölt borsot. Összekeverjük és szintén a hűtőben érni hagyjuk másnapig.

A legjobb egy csavaros befőttesüvegben betenni, úgy a szaga sem jön ki.

Másnap egy teflonban szárazon megpirítunk egy fej negyedelt hagymát, kevés gyömbért, szegfűszeget, csillagánizst, csípős paprikát.



Majd a megpirított ételt és az összes fűszert egy fazékba tesszük és felöntjük vízzel.
Hozzáadjuk a húsleves kockákat, a citromhéjat, öntünk bele halszószt és jól kiforraljuk a levest.



Közben a húst egy wokban szárazon, kevergetve megpirítjuk, majd lefedve addig sütjük, amíg a levét el nem fövi.



Egy kisebb fazékban külön 2-3 perc alatt kifőzzük a rizstésztát.



Tálaláskor teszünk a tányérba tésztát, húst, néhány darab salátalevelet, újhagymát, csípős paprikát, pár szeletke piros színű kápia paprikát is, a színe miatt.
Rámerjük a levest.

Most az ecetes hagymából is teszünk rá, egy kis ecetes lé is menjen rá.
Végül citromkarikával és petrezselyem zölddel, friss koriander levéllel díszítem.



Másféle húsból, csirkéből, marhából is készíthetjük.