- libaaprólék - szárny, nyak, zúza, far-hát, láb, szív
- leveszöldség - sárgarépa, fehérrépa, zeller, pici karalábé
- zöldborsó
- petrezselyemzöld
- só
- szemes bors
- őrölt bors
- ételízesítő
- 2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- 50 dkg rizs
- 1-2 ek. libazsír
Elkészítés:
Először egy klasszikus húslevest készítünk.
A libaaprólékot alaposan megtisztítjuk és az egyik hagymával, a fokhagymával együtt feltesszük főni.
Úgy fél óra múlva adunk hozzá sót, borsot, egy paradicsomot, egy db zöldpaprikát, a szemes borsot, egy kevés ételízesítőt.
Készre főzzük a levest.
Leszűrjük.
Ha kihűlt, a húst lefejtjük a csontról és a zöldségekkel együtt falatnyi darabokra vágjuk.
Egy lábasban egy evőkanál libazsíron megdinszteljük a másik, apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a maradék, szintén kis kockákra vágott zöldpaprikát.
Én kápiát tettem bele, mert attól szép színes lesz az étel.
Most beletesszük a megmosott és leszűrt rizst, kicsit kevergetjük.
Felöntjük kétszer annyi leszűrt levessel.
Megsózzuk és lefedve 10-15 percig főzzük.
Ekkor beleforgatjuk a húst és a zöldségeket is.
Adjuk hozzá a maradék paradicsomot is, amelyet apróra vágunk.
Szórjuk meg a frissen őrölt borssal is.
Ha kell, adunk még hozzá a levesből.
Ne legyen száraz, inkább tocsogjon, mert úgyis még a rizs magába szívja a levet.
Petrezselyemzölddel megszórjuk.
A maradék húslevest sok cérnametélttel vagy csigatésztával tálaljuk fel.