2013. november 17., vasárnap

Ludaskása

Hozzávalók:


  • libaaprólék - szárny, nyak,  zúza, far-hát, láb, szív
  • leveszöldség - sárgarépa, fehérrépa, zeller, pici karalábé
  • zöldborsó
  • petrezselyemzöld
  • szemes bors
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 50 dkg rizs
  • 1-2 ek. libazsír



Elkészítés:



Először egy klasszikus húslevest készítünk.

A libaaprólékot alaposan megtisztítjuk és az egyik hagymával, a fokhagymával együtt feltesszük főni.
Úgy fél óra múlva adunk hozzá sót, borsot, egy paradicsomot, egy db zöldpaprikát, a szemes borsot, egy kevés ételízesítőt.

Készre főzzük a levest.
Leszűrjük.




Ha kihűlt, a húst lefejtjük a csontról és a zöldségekkel együtt falatnyi darabokra vágjuk.


Hozzáadjuk a közben majdnem puhára főzött zöldborsót is.


Egy lábasban egy evőkanál libazsíron megdinszteljük a másik, apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a maradék, szintén kis kockákra vágott zöldpaprikát.
Én kápiát tettem bele, mert attól szép színes lesz az étel.


Most beletesszük a megmosott és leszűrt rizst, kicsit kevergetjük.


Felöntjük kétszer annyi leszűrt levessel.
Megsózzuk és lefedve 10-15 percig főzzük.
Ekkor beleforgatjuk a húst és a zöldségeket is.
Adjuk hozzá a maradék paradicsomot is, amelyet apróra vágunk.
Szórjuk meg a frissen őrölt borssal is.

Ha kell, adunk még hozzá a levesből.
Ne legyen száraz, inkább tocsogjon, mert úgyis még a rizs magába szívja a levet.
Petrezselyemzölddel megszórjuk.




A maradék húslevest sok cérnametélttel vagy csigatésztával tálaljuk fel.