2013. november 2., szombat

Káposztás, rizses oldalas

Hozzávalók:


  • 1,5 -2 kg oldalas
  • 2  db hagyma
  • 1- 2 fej fokhagyma
  • 4-5 db paradicsom
  • 0,5 kg rizs
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 6 db babérlevél
  • 20 szem boróka bogyó
  • bors
  • őrölt köménymag
  • kevés paradicsomlé/ketchup
  • pici szójaszósz
  • 2-3 ek. olaj


Elkészítés:

Tepsiben készülő egytálétel, amit pillanatok alatt összeállítunk és csak megsütjük.

Egy tepsibe kevés olajat teszünk, arra szórunk egy fej szeletekre vágott hagymát és szétterítjük rajta a savanyú káposzta felét.
Babérlevelet és kevés boróka bogyót is szórunk rá.
Karikára vágott paradicsomot teszünk rá és megszórjuk egy pici fűszerpaprikával, ettől majd szép színe lesz.


Most ráterítjük a megmosott rizst is.


Rászórjuk a maradék káposztát és 3-4 dl paradicsomlével felöntjük.
Ha nincs paradicsomlé kevés vízzel hígított ketchup is mehet bele.


Végül ráfektetjük az befűszerezett oldalast is.

Ehhez az oldalast jól megmossuk, az esetleges csontszilánkokat a vágás mentén kezünkkel jól tapogassuk ki és távolítsuk el.
Nem szükséges apróra vágni a húst, elég, ha 1-2 darabba vágjuk, így kevésbé fog kiszáradni.
Jól megsózzuk, borssal  őrölt köménymaggal és sok-sok zúzott fokhagymával bedörzsöljük.


Kevés olajjal megspricceljük és szójaszósszal meglocsolgatjuk.


Fóliával vagy fedővel/másik tepsivel lefedjük és 200 C fokos sütőben puhára sütjük az oldalast.
Ezalatt a rizs is megpárolódik és a sok fűszeres levet magába szívja.


Ez a mennyiség 2 tepsinyi dupla adag lesz.