- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 1,5 dl tejföl
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 1 citrom sárga héja és leve
- kb. 1,5 dl víz
- lekvár (vegyes gyümölcsíz)
Elkészítés:
Készítsük el a tölteléket:
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot.
Vegyük le a tűzről és szórjuk bele a darált mákot, a citrom lereszelt, sárga héját és a levét is adjuk hozzá. Jól keverjük össze.
A tejfölt kicsit langyosítsuk fel, keverjük bele az elmorzsolt élesztőt.
Adjuk hozzá a tojások sárgáját. Tegyük félre.
A lisztet morzsoljuk el a hideg margarinnal, mint amikor linzert készítünk.
Keverjük bele a cukrot, a sót és végül a tojásos, élesztős tejfölt.
Keverjük jól össze és néhány percig dagasszuk.
Azonnal továbbhaladhatunk, de nagyon jó, ha előző este összeállítjuk a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap folytatjuk a sütemény elkészítését.
Lisztezett lapon 3-4 cm átmérőjű, vastag hurkákat sodrunk,
amit aztán kb. 4 cm-es darabokra vágunk.
Kicsit lisztezzük mindig a lapot, mert hamar leragad a tészta.
Nyújtsuk ki egyenként a gombóckákat négyszög alakúra.
Nem baj, ha nem szabályos, ez a kész sütin nem látszik meg.
Tegyünk jó sok lekvárt és mákot a közepükre.
Én sütésálló vegyes lekvárt tettem bele, ez nem folyt annyira ki, mintha házi baracklekvárt tettem volna bele.
(Meg különben is nagyon szeretem az ízét!)
Kicsit meghúzkodva kifli formára sodorjuk a megtöltött tésztákat és tepsibe helyezzük.
Ha teszünk a tepsibe sütőpapírt, akkor majd nem kell a tepsit mosogatnunk.
Kicsit hagyhatjuk kelni a tepsiben, majd kenjük be felvert tojással és
jó forró sütőben, kb. 190-200 C fokon süssük meg.
Dióval, gesztenyével is készíthetjük.