2014. április 21., hétfő

Margaréta: ananászos gombasaláta

Hozzávalók:

  • 0,5 kg gomba
  • 5-8 dkg reszelt füstölt sajt
  • 8 db főtt tojás
  • 1 db hagyma
  • 1 db ananász konzerv
  • majonéz
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor/édesítőszer
  • fejessaláta levelek
  • petrezselyemzöld
  • kaporlevél
  • koktélparadicsom
  • bors
  • csipet fűszerpaprika
  • csipet sáfrány
  • olaj

Elkészítés:

Ez is egy réteges saláta.

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk.

Apróra vágjuk a hagymát, egy bögre forrásban lévő vízzel leforrázzuk.
Adunk hozzá 1 ek. ecetet és cukrot/édesítőszert.
Ebben a páclében hagyjuk állni legalább egy óra hosszat.


A megtisztított gombát apróra vágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk.


Ha elfőtte minden levét és szép piros, akkor megsózzuk, majoránnával és pici kakukkfűvel megszórjuk.

Egy tálat kibélelünk salátalevéllel és beletesszük a sült gombát.


Kevés majonézzel meglocsoljuk.
A majonézt mustárral, sóval, borssal, citromlével és egy pici édesítővel ízesítjük.

5 tojást lereszelünk, vagy apróra vágunk, rákanalazzuk a gombára, picit sózzuk, borsozzuk és ismét megkenjük egy vékony réteg majonézzel .


Az ananászt leszűrjük, apróra vágjuk és a salátára terítjük.
Alakítsuk ki a félgömb formát.

Az ananászra a leszűrt és jól lecsepegtetett, marinált hagymaréteg kerül.


Most a reszelt sajt következik.
Érdemes füstölt sajtot felhasználni, mert annak intenzívebb íze van.



Már csak a díszítés van hátra.
A maradék főtt tojás sárgáját lereszeljük, egy pici fűszerpaprikával és sáfránnyal megszínezzük, ez lesz a margaréták közepe, a fehérjét csíkokra vágjuk és kialakítjuk a szirmokat.



Petrezselyem és kapor levelekkel díszítjük.

Behűtve tálaljuk.