- szárzeller
- 1 kicsi hagyma
- 1 ek. olaj
- paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 1 tk. ételízesítő
- 1-2 db babérlevél
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- édesítőszer
Elkészítés:
A szárzellert vagy fehérítőzellert megmossuk, darabokra vágjuk.
Egy kevés sóval ízesített vízben a zellert félpuhára pároljuk, majd kiemeljük a vízből és félretesszük.
A főzővizet se dobjuk ki.
Készítsük el a paradicsom mártást.
Egy kanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát.
Beledobjuk a babérlevelet és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is.
Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a frissen őrölt fekete borsot, a kakukkfüvet és az ételízesítőt is.
Egy deci vízzel felforraljuk.
Most beletesszük a megpárolt zellerszárat és ezzel is felforraljuk.
A félretett főzőléből egy keveset elveszünk és elkeverjük benne a keményítőt.
Hozzáöntjük az ételhez és pár perc alatt készre főzzük.
Ha kell, a főzőlével hígítjuk.
A megmaradt levet igyuk meg, nagyon finom, vitamindús üdítő ital.
Egy gondolatnyi folyékony édesítővel vagy cukorral beállítjuk a mártás kellemes ízét.