- 60 dkg sárgarépa
- 15 dkg dió
- 15 dkg étcsoki
- 2 marék kandírozott narancs
- 2 marék mazsola
- 1 marék vegyes íz
- 2 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 15 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 6 tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 csipet só
- 10 dkg nyírfacukor
- 2 ek. méz
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- őrölt gyömbér
- 1 narancs reszelt sárga héja
- 1 citrom reszelt héja
a mázhoz:
- 25 dkg mascarpone
- pici folyékony édesítőszer
- 1-1,5 citrom
- rumpraliné
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát lereszeljük.
A diót szárazon megpirítjuk és durvára vágjuk.
A csokit apróra törjük.
A vegyes gyümölcsízt apróra vágjuk.
A diót, csokit, cukrozott narancsot és a gyümölcsízt egy kevés liszttel összekeverjük, így majd nem fog lesüllyedni a tésztában.
A margarint a vaníliás cukorral és a nyírfacukorral habosra keverjük.
Beletesszük a sót és a cukrozott narancsot is.
Egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Majd beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és a mézet is.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a zsemlemorzsát is.
Végül beleforgatjuk a lisztes csokis, diós, ízes keveréket.
Legvégül a répát keverjük bele.
Kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt nagyalakú tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített sütőben, 180 C fokon, tűpróbáig készre sütjük, kb. 45 -50 perc alatt.
Ha kihűlt a tészta, tálcára rakjuk és rásimítjuk a mázt, amelyhez a mascarponét egy pici édesítőszerrel, egy citrom kifacsart levével összekevertük.
A máz legyen jó pikáns, a citrom levén kívül kaparjuk bele a citrom húsát is.
Tegyük hűtőbe a sütit.
Húsvét révén egy kis rumpralinéval díszítettük a tortánkat.
Kockákra vágva tálaltuk.
Nagyon finom, illatos sütemény.