- 50 dkg csirkemáj
- 2 fej hagyma
- 1 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 1/2 db zöldpaprika
- 1 tk. fűszerpaprika
- kakukkfű
- 1 dl vörösbor
- só
- 1 kg burgonya
- 5-8 dkg vaj
- 1-1,5 dl tej
- 15-20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Ez az étel a híres francia sajtos krumplipürével beborított, darált húsos egytálétel, a hachis parmentier egy továbbgondolt változata.
Végül is egy resztelt májat készítünk.
A hagymát apróbbra vágjuk, mint szoktuk és egy ek. olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot is.
A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, az ereket eltávolítjuk és a szokottnál keskenyebb csíkokra vágjuk.
Rátesszük a hagymás alapra.
Pár percig kevergetjük amíg a pórusok be nem záródnak.
Ekkor megsózzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, valamint ráöntjük a vörösbort.
Pár perc alatt készre főzzük.
A végén egy tk. fűszerpaprikát is keverünk bele.
Közben a megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük és a vajjal, kevés tejjel sóval összetörjük.
Belekeverünk jó sok reszelt sajtot.
A krumplinyomóval könnyen keverhetjük a pürét.
Most tegyük jénai tálba a májat.
Nekem ebből az adagból két tálnyi étel lett.
Ennél az ételnél fontos, hogy látszódjanak a rétegek.
Majd halmozzuk rá a krumplipürét és simítsuk el.
A tetejére is szórjunk reszelt sajtot.
180 C fokon süssük szép pirosra a sütőben.
Úgy tálaljuk mint a rakott krumplit.
Sok salátával tálaljuk.