2014. május 11., vasárnap

Házi hurka egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg darált sertés hús
  • 5-6 db hagyma
  • 5-6 ek. sertés zsír
  • 1 db sertés szív
  • 1 db sertés nyelv
  • 60-80 dkg sertés tüdő
  • 1 kg sertés máj
  • 45 dkg rizs
  • őrölt bors
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • majoránna
  • 10-12 db szegfűbors


Elkészítés:

Amióta a családban már nem vágunk disznót, azóta hiányoznak a megszokott ízek.
Többfelé vettünk már hurkát, de a régi ízeket nem találtuk.

Már egyszer készítettünk hurkát, de a bélbetöltés kissé nehézkesnek bizonyult.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/hurka-keszites.html
Akkor töltő híján egy cukrászati dresszinges zsákkal töltöttük.

Most kipróbáltunk egy új, egyszerű módszert és az eredmény egyszerűen fantasztikus lett.
Leegyszerűsítettük a készítést, így mindenki könnyen elkészítheti otthoni konyhájában a békebeli hurkáját.

Először megfőzzük a megtisztított tüdőt, nyelvet, szívet.
Egy hagyma kíséretében, 1 ek. sóval, annyi vízben, amennyi ellepi puhára főzzük a húsokat.
Kuktában hamarabb elkészül.


Kihűtjük, darabora vágjuk, majd húsdarálóval ledaráljuk.


A májat szintén megtisztítjuk az erektől és finomra daráljuk.


A rizst folyó vízzel többször átmossuk, majd bő vízben, 1 ek. sóval puhára főzzük.
Leszűrjük.


Késes aprítóban apróra vágjuk a hagymákat.
Ízlés szerint tegyünk bele, ahogy szeretjük.

Pár kanál zsíron pirítjuk a hagymát, majd a darált húst is beletesszük és együtt pirítjuk.


Ha kész, belekeverjük a fűszereket, a sót, a frissen őrölt szemes borsot, a fűszerpaprikát,
a majoránnát és a szegfűborsot, amelyet megdaráltunk.


Jól összekeverjük.


Hozzákeverjük a rizshez.


Adjuk hozzá a darált szívet, nyelvet és tüdőt is.


Jól keverjük össze és kóstoljuk meg, ha kell még fűszerezni, most tegyük meg.
(Már most annyira finom, hogy többször is meg kell kóstolni, lágy, langyos, szaftos és annyira ízletes... )

Végül hozzáadjuk a nyers darált májat.


Most már csak ki kell sütni.


Nem tart sokáig, mert a máj kivételével minden meg volt már főzve.
Viszont a májat mindig nyersen keverjük bele, mert, ha előtte megfőznénk, akkor a sütés után már nagyon kiszáradna.

Tepsibe simítjuk és alufóliával lefedjük.
Ez a mennyiség két közepes nagyságú tepsibe fért bele.

Közepes sütőben kb. 20 percig sütjük, kicsit meg fog dagadni.

Majd levesszük a fóliát és a tetejét kicsit megpirítjuk.

Mivel ez nagy adag lesz, egy részét befagyaszthatjuk, mint általában a hurkákat szokás.

Melegen, hidegen ehetjük.
Salátával kitűnő.