2014. december 14., vasárnap

Finomfőzelék

Hozzávalók:

  • 5-6 db sárgarépa
  • 5-6 db burgonya
  • 30-40 dkg zöldborsó
  • 1/2 hagyma
  • 3-4 dkg vaj/margarin
  • 5-6  dl tej
  • 2 ek. liszt
  • édesítő/cukor
  • petrezselyem 





Elkészítés:

Ez a főzelék nem az a beton sűrű napközis főzelék, amit gyerekkorunkban nem nagyon kedveltünk...
A hozzávalókat szabadon lehet változtatni, mi a sárgarépa, burgonya, zöldborsós változatot kedveljük.
A gyerekek a karalábét inkább nyersen szeretik.

A megtisztított sárgarépát apró kockákra vágjuk és a megolvasztott vajon, a fél hagymát mellédobva kb. 5-8 percig fedő alatt pároljuk.



Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kis kockákra vágott burgonyát is.


5 -10 percig főzzük a burgonyát is.
Sózzuk meg.
Adjuk hozzá a zöldborsót is.
A friss és a mélyhűtött borsó is jó hozzá.
Ha konzervborsót használunk, azt már nem kell főzni.
Pici édesítőszer/cukor is menjen bele.


Egy kevés tejet öntsünk alá.


Úgy 10 perc alatt minden megpuhul.
Ekkor a maradék tejbe keverjük simára a lisztet és sűrítsük be vele a főzeléket.


Szórjuk meg a petrezselyemmel.