- 0,5 kg királyrák
- újhagyma/póréhagyma
- petrezselyem szára, zöldje
- narancs sárga héja
- lime zöld héja
- gyömbér
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- pici őrölt fehérbors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 adag majonéz
Elkészítés:
Nálunk mindenki imádja a rákot, minden fajtáját, mindenféleképpen elkészítve.
Itt van egy pár korábbi receptem:
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/raksalata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/fruzsi-mangos-raksalataval-toltott.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/kokuszos-hal-es-kiralyrak.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/faberge-tojas.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/kinai-rakos-tintahalas-leves.html
A közepes nagyságú királyrákot megtisztítjuk, páncélját, bélcsatornáját eltávolítjuk, jól leöblítjük és lecsöpögtetjük.
Falatnyi darabokra vágjuk.
Elkészítjük az alapot.
Póréhagymát vagy újhagymát apróra vágunk, a friss gyömbért meghámozzuk, kis darabokra vágjuk.
A narancs és a lime jól megmosott sárga héját zöldséghámozóval levágjuk és keskeny csíkokra vágjuk.
A petrezselyem friss szárát és levelét is apróra vágjuk.
A pici olívaolajon 1-2 percig sütjük az alapot, amíg az illóolajok elő nem jönnek a citrusokból.
Beletesszük a rákokat is.
Megsózzuk, borsozzuk és egy pici fokhagymát is adunk hozzá.
2 perc alatt kevergetve rózsaszínűre pirítjuk a rákot.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd összekeverjük egy adag jóféle majonézzel.
Behűtjük, majd megdíszítve tálaljuk.
A karácsonyi asztalon elöl van a ráksaláta.
Mögötte répagolyó, gránátalmás majonézes burgonyasaláta, tárkonyos remoulade mártás, gránátalmás-grapefruitos avokádósaláta, mandulás tejszínes kecskesajtkrém és az ünnepi uborkás és gyümölcsös fenyőcskék láthatóak.