2016. január 17., vasárnap

Gombás zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 4-6 db szikkadt zsemle
  • 4-6 tojás
  • 2 db hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2-3 ek. liszt
  • bors
  • majoránna
  • 2-3 tk. darált pritaminpaprika
  • 0,5-1 kg gomba
  • füstölt szalonna
  • petrezselyem






Elkészítés: 



Zsemlegombócot sokszor készítünk különféle módon.

A lényeg, hogy ahány zsemle, annyi tojás legyen benne.
A sok-sok petrezselyem elengedhetetlen, ezen kívül gomba, sonka, csirkemáj... bármi kerülhet bele.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/zsemlegomboc.html


Most sült libacomb mellé készítettem köretnek és a gomba dominált benne.


A gombát egy száraz teflon edényben vagy wokban megpirítjuk.
Amint elfőtte a levét megsózzuk, borsozzuk és majoránnával ízesítjük.
Így az ételbe kerülve a leve már nem fogja azt eláztatni és az íze is sokkal intenzívebb.


Langyos vízbe beáztatjuk a zsemléket, majd kicsavarjuk.



Rengeteg petrezselymet aprítunk fel.




A zsemléket összetörjük a krumplinyomóval.

Kevés füstölt szalonnát felkockázunk, zsírját kiolvasztjuk és ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát.


Ha kész megsózzuk, borsozzuk, teszünk bele házi darált pritamint és az aprított petrezselymet,
Hozzáadjuk a zsemléhez és belekeverjük a tojásokat is.
Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen.

Most hozzáadjuk a pirított gombát is.


Jól elkeverjük és a végén a lisztet is beledolgozzuk.




Forrásban lévő vízben kifőzzük a lisztes kézzel megformált gombócokat.
Ha feljött a víz felszínére, akkor még pár percig főzzük.

Mártásos ételekhez kitűnő köret.

A libasült mellé kínáltam, friss áfonya szósszal és sült sütőtökkel.
Rendkívül harmonikus ízek lettek.