- 4-6 db szikkadt zsemle
- 4-6 tojás
- 2 db hagyma
- 2 ek. olaj
- 2-3 ek. liszt
- só
- bors
- majoránna
- 2-3 tk. darált pritaminpaprika
- 0,5-1 kg gomba
- füstölt szalonna
- petrezselyem
Elkészítés:
Zsemlegombócot sokszor készítünk különféle módon.
A lényeg, hogy ahány zsemle, annyi tojás legyen benne.
A sok-sok petrezselyem elengedhetetlen, ezen kívül gomba, sonka, csirkemáj... bármi kerülhet bele.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/zsemlegomboc.html
Most sült libacomb mellé készítettem köretnek és a gomba dominált benne.
A gombát egy száraz teflon edényben vagy wokban megpirítjuk.
Amint elfőtte a levét megsózzuk, borsozzuk és majoránnával ízesítjük.
Így az ételbe kerülve a leve már nem fogja azt eláztatni és az íze is sokkal intenzívebb.
Langyos vízbe beáztatjuk a zsemléket, majd kicsavarjuk.
Rengeteg petrezselymet aprítunk fel.
A zsemléket összetörjük a krumplinyomóval.
Kevés füstölt szalonnát felkockázunk, zsírját kiolvasztjuk és ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Ha kész megsózzuk, borsozzuk, teszünk bele házi darált pritamint és az aprított petrezselymet,
Hozzáadjuk a zsemléhez és belekeverjük a tojásokat is.
Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen.
Most hozzáadjuk a pirított gombát is.
Jól elkeverjük és a végén a lisztet is beledolgozzuk.
Forrásban lévő vízben kifőzzük a lisztes kézzel megformált gombócokat.
Ha feljött a víz felszínére, akkor még pár percig főzzük.
Mártásos ételekhez kitűnő köret.
A libasült mellé kínáltam, friss áfonya szósszal és sült sütőtökkel.
Rendkívül harmonikus ízek lettek.