A húsgolyókhoz:
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 1-2 ek. mustár
- szerecsendió
- só
- bors
A mártáshoz:
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 4 dl alaplé
- 2,5 dl tejszín
- 2-3 ek. szójaszósz
- 1 cs. petrezselyem
- só
- bors
A burgonyához:
- 7 db burgonya
- 1 cs. petrezselyem
- só
- bors
A vörösáfonyás szószhoz:
- 2 dl vörösáfonya-lekvár
- 100 g aszalt vörösáfonya
- 1,5 dl almalé
Elkészítés:
A kétféle húst összekeverjük.
Hozzáadjuk a zsemlemorzsát.
A hagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót és a mustárt.
Összegyúrjuk a hússal.
Majd beleütjük a tojásokat.
Kis gombócokat formálunk.
A vaj és olaj keverékén pirosra sütjük.
A mártáshoz a vajon kissé megpirítjuk a lisztet és az alaplével felöntjük.
felforraljuk.
Hozzáadjuk a szójaszószt.
Még 1-2 percig forraljuk.
Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és pár percig főzzük.
Burgonyatörővel simára keverjük.
A főtt burgonyát megsózzuk, borsozzuk és a petrezselyemmel összekeverjük.
A gombócokat a burgonyával, a mártással és az áfonyaszósszal tálaljuk.
Híres svéd fogás, amit itthon is könnyen elkészíthetünk.