- 1 liter fekete kagyló
- póréhagyma
- sárgarépa
- szárzeller
- petrezselyem
- vaj
- martini
- tejföl
Elkészítés:
Kedvenc ételeink közé tartozik a kagyló.
Az angol vagy szárzeller szárát karikára vágjuk és a vajon megpároljuk.
Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát is.
Végül karikára vágott póréhagymát adunk hozzá.
Amikor ez a ragu félpuhára főtt, akkor apróra vágott petrezselyem zöldet is teszünk bele.
Gyengén megsózzuk.
A fekete kagylót megtisztítjuk, a homokot kiáztatjuk belőle és a szakállát eltávolítjuk.
Egy főre 1 liter kagylót szoktak számolni.
Azért liter, mert literes mércével mérik például a francia hal- és kagylóárusok a piacon.
Ha mélyhűtött kagylóból készítjük, akkor csak leöblítjük a kagylókat.
Beletesszük az alapraguba és elkeverjük.
Közepes lángon addig főzzük, amíg a kagylók ki nem nyílnak.
Alapszabály, hogy az a kagyló, amelyik nyers állapotban nyitva van az már nem jó, illetve azt sem szabad megenni, amelyik kagyló a főzés után nem nyílt ki.
Ízlés szerint martinivel öntjük fel a kagylókat és 1-2 percig forraljuk.
Fehérborral is szokták, de nekünk a martinis változat lett a nyerő.
Ezután jó adag sűrű tejfölt vagy creme fraiche-t adunk hozzá.
Összeforraljuk.
Készen is van.
A ragut előre elkészíthetjük és a kagylóval pár perc alatt készre főzhetjük.
Sült krumplival tálaljuk.
A leve is nagyon ízletes.