2016. január 24., vasárnap

Martinis kagyló

Hozzávalók:

  • 1 liter fekete kagyló
  • póréhagyma
  • sárgarépa
  • szárzeller
  • petrezselyem
  • vaj
  • martini
  • tejföl





Elkészítés:


Kedvenc ételeink közé tartozik a kagyló.

Az angol vagy szárzeller szárát karikára vágjuk és a vajon megpároljuk.


Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát is.


Végül karikára vágott póréhagymát adunk hozzá.


Amikor ez a ragu félpuhára főtt, akkor apróra vágott petrezselyem zöldet is teszünk bele.
Gyengén megsózzuk.


A fekete kagylót megtisztítjuk, a homokot kiáztatjuk belőle és a szakállát eltávolítjuk.
Egy főre 1 liter kagylót szoktak számolni.
Azért liter, mert literes mércével mérik például a francia hal- és kagylóárusok a piacon.


Ha mélyhűtött kagylóból készítjük, akkor csak leöblítjük a kagylókat.

Beletesszük az alapraguba és elkeverjük.
Közepes lángon addig főzzük, amíg a kagylók ki nem nyílnak.

Alapszabály, hogy az a kagyló, amelyik nyers állapotban nyitva van az már nem jó, illetve azt sem szabad megenni, amelyik kagyló a főzés után nem nyílt ki.

 

Ízlés szerint martinivel öntjük fel a kagylókat és 1-2 percig forraljuk.
Fehérborral is szokták, de nekünk a martinis változat lett a nyerő.


Ezután jó adag sűrű tejfölt vagy creme fraiche-t adunk hozzá.
Összeforraljuk.


Készen is van.
A ragut előre elkészíthetjük és a kagylóval pár perc alatt készre főzhetjük.


Sült krumplival tálaljuk.
A leve is nagyon ízletes.