2017. május 6., szombat

Marhahúsleves velős kenyérrel

Hozzávalók:


  • marha szegy
  • marha lábszár
  • marhanyak
  • velős csont
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • karalábé
  • zeller
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • kelkáposzta
  • bors
  • sáfrányos szeklice
  • zsúrkenyér






Elkészítés:

Húslevest készítünk a legfinomabb marha leveshúsokból.

Erre a legalkalmasabb a szegy, a lábszár vagy a nyak.
Mindig legyen csontos hús is benne, mert ez adja a jó ízt.


A húsokat megmossuk.



A velős csont külön figyelmet érdemel.

Mossuk jól le, hogy nehogy szilánk maradjon rajta.


Szépen fűrészelt csontokat kérjünk a hentestől, amelyekben bőven van tartalom.


Miután a húst a fazékba tettük és felöntöttük a kellő mennyiségű hideg vízzel, azután belehelyezzük a velős csontot is.

Sóval alaposan megszórjuk a csontok végén a velőt.


A tenyerünkkel bele is nyomkodjuk a sót a velőbe, így az nem fog kifőni a csontból.


Szokásos módon főzzük a levest, hagymát, fokhagymát, csípős paprikát teszünk bele.
Sózzuk, szemes borsot adunk hozzá.
Szórjunk rá egy kis sáfrányos szeklicét, gyönyörű színt ad a levesnek és az íze is kitűnő.


Ha a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldségeket.
Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé és kelkáposzta mehet bele.
Dobjunk bele egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is.


Főzzük készre a levest.
Szűrjük le a levét és rendezzük külön tálra a zöldségeket és a főtt húsokat.


A húsleveshez főzzünk ki tésztát.
Bármilyen tészta jó, a cérnametélttől a kis kockán át a csigatésztáig, amilyet csak kedvelünk.

Én mindig készítek valamilyen szószt is a főtt húshoz, lehet kaporszósz, fokhagymamártás vagy édes meggyszósz, almaszósz.

Ha sietünk, akkor ketchuppel kínálom az omlósra főtt finom húsit.



És ne felejtkezzünk el a lényegről sem.
Sütőben megpirítunk szeletekre vágott zsúrkenyeret és erre tesszük a forró csontvelőt.


Jól megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal megszórjuk.

A leves előtt kínáljuk, hogy ne hűljön ki.