2017. szeptember 24., vasárnap

Lencseleves

Hozzávalók:


  • lencse
  • füstölt hús
  • babérlevél
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • darált pritamin paprika
  • olaj
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • ecet





Elkészítés: 


Előző este átválogatjuk és átmossuk a lencsét.
Majd langyos vízbe tesszük és állni hagyjuk másnapig.


Egy fazékban forrásban lévő vízbe tesszük a leszűrt lencsét.
Finom füstölt hús, kolozsvári szalonna, valamint egy-két babérlevél kíséretében főzni kezdjük.

Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, zöldpaprikát, paradicsomot.


Házi darált pritamint is teszünk bele.


Fél óra múlva bezöldségeljük a levest.
Megkóstoljuk, és megsózzuk.
Vigyázzunk, mert füstölt hús és a pritamin is már sós.


Úgy 15 perc múlva egy kis edényben rántást készítünk:
az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Majd beletesszük a lisztet is.
Ha jól felhabzott beletesszük a zúzott fokhagymát.


Levesszük a tűzről a rántást és beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük és egy pohár vízzel simára keverjük.

Beleöntjük a levesbe.
Elkeverjük és jól kiforraljuk.


Jóféle virslit is teszünk bele.


A virslivel már csak egyet forr, nehogy szétdurranjanak a virslik.


Ecettel savanyíthatjuk,



Esetleg egy kanálka tejfölt is kínálhatunk hozzá.