- lencse
- füstölt hús
- babérlevél
- hagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- zöldpaprika
- paradicsom
- darált pritamin paprika
- olaj
- liszt
- fűszerpaprika
- só
- ecet
Elkészítés:
Előző este átválogatjuk és átmossuk a lencsét.
Majd langyos vízbe tesszük és állni hagyjuk másnapig.
Egy fazékban forrásban lévő vízbe tesszük a leszűrt lencsét.
Finom füstölt hús, kolozsvári szalonna, valamint egy-két babérlevél kíséretében főzni kezdjük.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, zöldpaprikát, paradicsomot.
Házi darált pritamint is teszünk bele.
Fél óra múlva bezöldségeljük a levest.
Megkóstoljuk, és megsózzuk.
Vigyázzunk, mert füstölt hús és a pritamin is már sós.
Úgy 15 perc múlva egy kis edényben rántást készítünk:
az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Majd beletesszük a lisztet is.
Ha jól felhabzott beletesszük a zúzott fokhagymát.
Levesszük a tűzről a rántást és beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük és egy pohár vízzel simára keverjük.
Beleöntjük a levesbe.
Elkeverjük és jól kiforraljuk.
Jóféle virslit is teszünk bele.
A virslivel már csak egyet forr, nehogy szétdurranjanak a virslik.
Ecettel savanyíthatjuk,
Esetleg egy kanálka tejfölt is kínálhatunk hozzá.