2020. január 8., szerda

Sült pulykacomb és nyak

Hozzávalók:


  • pulyka felső comb
  • pulyka nyak
  • bors
  • őrölt kömény
  • római kömény
  • fokhagyma
  • fokhagyma granulátum
  • füstölt szalonna
  • zsír



Elkészítés:




Gyakran szerepel nálunk pulyka az asztalon.
Levesben, pörköltnek, sütve készítjük.
A pulykanyak sütve különösen kedvelt pecsenyénk.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/sult-pulykanyak.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/pulykanyak-porkolt.html

Most is pulykanyakat és felső combot sütöttük együtt.

A tepsit kizsírozzuk és szalonna bőrökkel kibéleljük.


A combokat jól megmossuk.
Én nem vagyok híve a mostani divatos tendenciának, amely szerint a húst ne mossuk le.
Általában boltban, piacon vásárolunk és mire a hús eljut a konyhánkba, addigra eltelik némi idő és a hús óhatatlanul is levet ereszt, amely nem gusztusos, illata sem csábító, mások is összefogdosták már a feldolgozás során... szóval én folyó vízben mindig alaposan  lemosom és papírtörlővel leszárítom.

Ellenőrzöm a bőrös felét, az esetleges toll vagy szőr maradványokat eltávolítom.


A tepsiben fűszerezem, így nem kell plusz edényt mosogatnom.

A bőrös felével lefordítva kezdjük a fűszerezést.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és őrölt római köménnyel dörzsöljük be a húst.
Szórjunk rá őrölt fokhagyma granulátumot is.


Megfordítjuk a húst és kezünkkel fellazítjuk a bőrt.
Itt is befűszerezzük, mint a másik felét, de ide már füstölt szalonna szeleteket és fokhagyma darabokat is teszünk.
Visszaigazítjuk a bőrt és kívül is fűszerezünk.


Jó vastag nyakakat kérjünk a hentestől, azon van elég húsi.


A nyakat is a combhoz hasonlóan körbefűszerezzük.


Megszórjuk fokhagymával is.


Egy  jó pohár vizet öntünk a tepsibe és alufóliával befedve sütőben 180-200 C fokon puhára sütjük.


A megsült húst bármilyen körettel, főzelékkel kínálhatjuk.


A comb hidegen is nagyon finom.
Az ízletes kocsonyás szafttal, összenyomott sült fokhagymával megkenjük a kenyeret és hús szeletekkel gazdagon megrakjuk a csodás szendvicsünket.


Bármilyen felvágottnál többet ér !
Nagyszerű ebéd, amelyet munkába vihetünk vagy a gyerekeknek uzsonnára csomagolhatjuk.



Nem drága, napokig elég, kiadós pecsenye.