- pulyka felső comb
- pulyka nyak
- só
- bors
- őrölt kömény
- római kömény
- fokhagyma
- fokhagyma granulátum
- füstölt szalonna
- zsír
Elkészítés:
Gyakran szerepel nálunk pulyka az asztalon.
Levesben, pörköltnek, sütve készítjük.
A pulykanyak sütve különösen kedvelt pecsenyénk.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/sult-pulykanyak.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/pulykanyak-porkolt.html
Most is pulykanyakat és felső combot sütöttük együtt.
A tepsit kizsírozzuk és szalonna bőrökkel kibéleljük.
A combokat jól megmossuk.
Én nem vagyok híve a mostani divatos tendenciának, amely szerint a húst ne mossuk le.
Általában boltban, piacon vásárolunk és mire a hús eljut a konyhánkba, addigra eltelik némi idő és a hús óhatatlanul is levet ereszt, amely nem gusztusos, illata sem csábító, mások is összefogdosták már a feldolgozás során... szóval én folyó vízben mindig alaposan lemosom és papírtörlővel leszárítom.
Ellenőrzöm a bőrös felét, az esetleges toll vagy szőr maradványokat eltávolítom.
A tepsiben fűszerezem, így nem kell plusz edényt mosogatnom.
A bőrös felével lefordítva kezdjük a fűszerezést.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és őrölt római köménnyel dörzsöljük be a húst.
Szórjunk rá őrölt fokhagyma granulátumot is.
Megfordítjuk a húst és kezünkkel fellazítjuk a bőrt.
Itt is befűszerezzük, mint a másik felét, de ide már füstölt szalonna szeleteket és fokhagyma darabokat is teszünk.
Visszaigazítjuk a bőrt és kívül is fűszerezünk.
Jó vastag nyakakat kérjünk a hentestől, azon van elég húsi.
A nyakat is a combhoz hasonlóan körbefűszerezzük.
Megszórjuk fokhagymával is.
Egy jó pohár vizet öntünk a tepsibe és alufóliával befedve sütőben 180-200 C fokon puhára sütjük.
A megsült húst bármilyen körettel, főzelékkel kínálhatjuk.
A comb hidegen is nagyon finom.
Az ízletes kocsonyás szafttal, összenyomott sült fokhagymával megkenjük a kenyeret és hús szeletekkel gazdagon megrakjuk a csodás szendvicsünket.
Bármilyen felvágottnál többet ér !
Nagyszerű ebéd, amelyet munkába vihetünk vagy a gyerekeknek uzsonnára csomagolhatjuk.
Nem drága, napokig elég, kiadós pecsenye.