Hozzávalók:
- szilva
- 1 kg burgonya
- 1-2 kanál gríz
- 20 dkg liszt
- 3-5 dkg zsír
- só
- fahéj
- cukor
- tojásmentes zsemlemorzsa
- zsír
Elkészítés:
Tojásmentesen készült ez a klasszikus finomság.
Az érett szilvát jól megmossuk, kimagozzuk és, ha szükséges félbevágjuk.
A megtisztított burgonyát kockára vágva megfőzzük.
Kóstoljuk meg, legyen érezhető a só íze, különben nyögvenyelős lesz a kifőtt tészta.
Nem szükséges nyújtófával kinyújtani, gyorsabb tenyerünkkel ellapítani.
Ha a tészta feljön a víz tetejére, akkor még egy percig főzzük.
A leszűrt gombócokat a morzsába tesszük, először kanállal tesszük rá a morzsát, különben kiszakadna a gombóc. Egy-két perc után már könnyen beleforgathatjuk a tésztát.
A zsemlemorzsát tojásmentes ún. vizes zsemléből készítsük.
Kapható boltokban is ilyen zsemlemorzsa.
A zsírban megpirított prézlit is sózzuk meg.
Fahéjas cukorral tálaljuk.
Aki szereti tehet rá tejmentes tejfölt is.