2021. július 12., hétfő

Chilis bab

 Hozzávalók:

  • darált hús

  • olaj
  • hagyma
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt római kömény
  • szegfűbors
  • édes chili szósz
  • cayenne bors vagy csípős paprika
  • füstölt paprika
  • hús alaplé
  • 1 rúd fahéj
  • őrölt fahéj
  • koriander
  • paradicsompüré
  • 1 nagyobb konzerv főtt bab
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 3 kocka étcsokoládé
  • tabasco szósz
  • bazsalikom
  • oregáno


Elkészítés:


A Dallas sorozat óta ismerjük a chilit, Ellie ugye szünet nélkül azt főzte egy hatalmas kondérban.

Manapság roppant divatosak a mexikói  ételek és mindenkinek van egy kiváló chilis receptje.

Íme az én változatom.


Sertés darált húst kevés olajon kevergetve pirítunk kifehéredésig.

Megsózzuk.


Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.


Most jön a lényeg, a sokféle illatos fűszer.
A fahéj rúdban és őrölve is, őrölt bors, őrölt római kömény, őrölt koriander, bazsalikom, oreganó, cayenne bors vagy más csípős paprika.
 

Továbbá mozsárban összetörjük a szegfűborsot.
Tehetünk bele pár szem boróka bogyót is.


Édes chili szószt, füstölt paprikát, némi tabasco szószt adunk hozzá.
Természetesen mindenki a saját szája íze szerinti fűszereket használja.
 

Felöntjük hús alaplével, esetleg leveskockával elkevert vízzel és egy kevés paradicsom pürét kanalazunk bele.
Ne legyen száraz.
Összefőzzük a ragut.


Leöblítjük és leszűrjük a babot.


Tegyünk bele egy kevés étcsokoládét is.


Hozzáadjuk a babot.


Leöblítjük és leszűrjük a konzerv kukoricát is.


A babos raguhoz adjuk.


Egy kevés hígított paradicsompüré még mehet bele.


Feltétlenül kóstoljuk meg, legyen egzotikusan fűszeres, aromás az étel.


Első látásra hosszadalmasnak tűnik ez a recept, holott a konzervek segítségével nagyon hamar készre főzhetjük ezt az ízletes egytálételt. 


A fűszerek sora is hosszú, de valójában mindenki úgy ízesíti, ahogy szereti.


Előre elkészíthető előző este, a hétvégi kirándulásból hazatérve csak átmelegítjük és máris tálalható.