2022. október 19., szerda

Vadas pulyka

 Hozzávalók:


  • pulyka comb

  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • citrom
  • színes bors
  • szecsuani bors
  • szegfűbors
  • babérlevél
  • boróka bogyó
  • zellerszár
  • petrezselyem
  • ecet
  • cukor
  • mustár
  • majoránna
  • tejföl
  • liszt


Elkészítés:


Sokféle vadast készíthetünk.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/01/sertes-sziv-vadas-martassal.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/02/nyelv-vadas-martassal.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/marhapofa-vadasan.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/10/vadas-marha.html


Ezúttal kicsontozott pulyka combból főzünk.

Gazdagon rajta hagyjuk a húst a csonton, amiből aztán finom levest főzhetünk.

 http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/10/pulykagulyas-leves-virslivel.html


A felső combokról eltávolítjuk a bőrt.


A húst nagyobb darabokra vágjuk.


Előkészítjük a zöldségeket és a fűszereket.
Kell bele hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, zellerszár, petrezselyem, babérlevél, citrom, citromhéj, színes bors, szecsuáni bors, szegfűbors, borókabogyó.




A zöldségeket daraboljuk fel és tegyük egy fazékba.



Adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel vízzel, kezdjük főzni.


15-20 percig főzzük a páclevet.
Adjuk hozzá az ecetet.


Most tegyük bele a húsokat.
A forró víz rögtön összekapja a hús felületét.
Fedjük le a fazekat és tegyük hideg helyre.
Hagyjuk pácolódni, akár 3-4 napig is.
Persze ha sietünk, akár már másnap is tovább készíthetjük.

Nyáron hideg páclével öntsük fel a húst.


Emeljük ki a húsokat és csöpögtessük le.

A páclét szűrjük le, a zöldségeket tegyük félre és a leszűrt páclevet is őrizzük meg.

Egy serpenyőben olajon vagy zsíron pirítsuk körbe a húsokat, majd emeljük ki és tegyük félre.


A visszamaradt zsiradékon karamellizáljunk egy-két evőkanál cukrot.
 

Öntsük fel az időközben összeturmixolt zöldségekkel és hígítsuk a leszűrt páclével.


Tegyük vissza a húsokat és főzzük puhára.


Sózzuk, mustárral, citromlével és egy csipet majoránnával állítsuk be a pikáns ízt.


Egy evőkanál lisztet keverjünk simára tejföllel és kevés vízzel.


Adjunk hozzá a forró szószból egy merőkanálnyit, keverjük össze és öntsük a húshoz.
Így nem ugrik össze a habarás, szép sima lesz a mártás.


Forraljuk fel az ételt és készen is van.
Spagettivel vagy a klasszikus zsemlegombóccal kínáljuk.

A leírás hosszadalmasnak tűnik, de nem bonyolult és a végén  rendkívül finom ételt kapunk.