2023. június 14., szerda

Provanszi vagdalt káposzta ágyon

 Hozzávalók:

  • darált hús (sertés comb, lapocka, vagy pulyka )

  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • törött bors
  • provanszi fűszerkeverék
  • tojás
  • káposzta
  • őrölt kömény
  • paradicsom
  • szezámolaj




Elkészítés:

A franciák kedvence, a provanszi fűszerleverék,  a Herbes de Provence.

Mi is szeretjük a mediterrán ízeket, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot, majoránnát, turbolyát. zsályát, édesköményt. 

Talán a levendulát hagynám ki, mert nekem túl parfümös ez a közkedvelt francia növény.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/sult-tarja-provanszi-fuszerrel.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/fruzsi-provanszi-pulykasultje.html?m=0

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/tepsis-sult-burgonya-provanszi-fuszerrel.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/zoli-citromos-csirkeje.html


Most sertés combból  készült ez a fogás, de bármilyen más darált húst használhatunk.



Ebbe teszünk a provanszi fűszerkeverékből.
 




Hagymával, fokhagymával, sóval, egy kevés törött borssal és egy tojással összegyúrjuk a húst.


Sütőpapírt teszünk egy tepsibe, olajjal megkenjük és nem túl vékonyra vágott - lehetőleg egy részén torzsával összefogott - fejes káposzta szeleteket helyezünk fel.

A káposztát finoman megsózzuk és őrölt köménnyel megszórjuk.


A káposztára tesszük a húsgombócokat.


Kicsit lapítsuk le a tetejüket úgy, mint a fasírtot szoktuk.


Tegyünk paradicsom szeleteket a hús tetejére.


Hogy fokozzuk az ízeket egy kevés szezámolajat is locsoljunk minden kupac tetejére.


180 C fokos sütőben süssük meg az ételt.


Mire a hús átsül, addigra a káposzta is megpuhul és átveszi a remek ízeket.
 

A konyhát is átjárja a fűszerek aromás illata.




Krumplipürével vagy salátával kínálhatjuk.





A képen hagymás babbal tálaltam.