2023. július 31., hétfő

Sült csirke

Hozzávalók:


  • egész csirke

  • bors
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • oreganó
  • fokhagymapor
  • bazsalikom
  • őrölt gyömbér
  • csirkezsír/olaj



Elkészítés:


Az egészben sült csirkéket izgalmasan lehet fűszerezni.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/boucanier-fustolt-csirke.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/karacsonyi-illatos-sult-csirke.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/09/kurica-tabaka-gruz-sult-csirke.html


Gazdagon fűszerezett ez a csirke is.

Gyömbér, bazsalikom, fokhagyma, oreganó, őrölt szegfűszeg és fahéj ízesítette a pecsenyét.


A megtisztított, megmosott és szárazra törölt csirkét kívül-belül besózzuk és a fenti fűszerekkel alaposan bedörzsöljük.


Tepsibe fektetjük a madarat és olajjal jól körbe kenjük.


Egy jó pohár vizet öntünk a tepsi aljára.


A tepsit lefedjük és sütőben 180-200 C fokon megsütjük a csirkét.


Félidőben fordítsuk a hátára a csirkét.


Sütés közben locsolgassuk a szaftjával.

Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk.
Hidegen is nagyon ízletes. 




Paradicsomos új káposzta

Hozzávalók:

  • új fejes káposzta

  • hagyma
  • olaj
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • sűrített paradicsom
  • liszt
  • cukor


Elkészítés:


Az új káposztából készült főzelék kedvelt ételünk.


A zsenge káposztát és egy nagyobb fej hagymát vágjuk fel tetszés szerint.




Kevés olajon pirítsunk frissen őrölt köménymagot és borsot. 


Adjuk hozzá  a hagymát.


Két kanál paradicsompürével ízesítsük.


Kevergetve pirítsuk egy-két percig.


Adjuk hozzá a káposztát.


Sózzuk meg és pirítsuk át a káposztát is.




Kevés olajjal és liszttel készítsünk rántást.


Vízzel hígított paradicsompürével öntsük fel a habzó rántást.


Most kerül bele egy kevés cukor is.


Öntsük rá a mártást a káposztára.


Főzzük még pár percig a főzeléket.
Én nem szoktam nagyon puhára főzni, mi úgy szeretjük, ha kissé még ress a káposzta.

A képen paradicsomos, kakukkfüves sült sertés lapockával kínáltam.

 



2023. július 23., vasárnap

Paradicsomos sült lapocka

 Hozzávalók:


  • sertés lapocka 

  • hagyma
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt köménymag
  • koktél paradicsom
  • kakukkfű
  • paradicsomlé
  • olaj



Elkészítés:


Gyorsan elkészül ez az egyszerű húsétel.

A felszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és fokhagymaporral is megszórjuk.


Kiolajozott tepsibe fektetjük a szeleteket.


A hús mellé szórunk negyedekbe vágott hagyma szeleteket, fokhagyma gerezdeket és ízlés szerint paradicsomot. 

Paradicsomlével bőségesen meglocsoljuk a húst és kakukkfűvel megszórjuk.
 

180-200 C fokos sütőben, lefedve puhára sütjük a húst.


Krumplipürével szeretem a legjobban, mert így a finom paradicsomos szósz kellemesen érvényesül a puha hús mellett.
 

Hidegen is adhatjuk a sült húst a kocsonyás levét is a kenyérre kenve kitűnő szendvics lesz belőle.


A sült hagyma és fokhagyma is finom ízeket kínál.
 


Zúzaleves

 Hozzávalók:


  • zúza

  • hagyma
  • csirkezsír
  • tyúkhúsleves kocka
  • kakukkfű
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • zöldborsó
  • bors
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • tejföl
  • liszt
  • citrom


Elkészítés:


Csirkezúzából is elkészíthetjük, de finomabb, ha a jóval húsosabb pulyka, kacsa vagy libazúzát használjuk fel.

A megtisztított zúzát kisebb darabokra vágjuk.


Kevés csirkezsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Kakukkfűvel megszórjuk.


Hozzáadjuk a zúzát.


Néhány tyúkhúsleves kockát feloldunk vízben.


A zúzára öntjük az így kapott alaplevet.


Sót, törött borsot, fokhagymát és babér levelet teszünk bele.


Amíg a leves fő, előkészítjük a zöldségeket.


Beletesszük a levesbe a vékony hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát.
Kevés zöldborsót, zeller zöldet és petrezselymet is adunk hozzá.


Amint a zúza és a zöldségek is megpuhultak tejföllel és egy kanál liszttel készült habarással sűrítjük a levest.


A forró levesből egy merőkanálnyit a habaráshoz keverünk, majd a leveshez öntjük.
 

Citromkarikákat vágunk a levesbe.


A citrom levét is beletesszük, így kellemes pikáns ízű lesz.

Nagyon finom, különleges ízű leveske.


2023. július 9., vasárnap

Majoránnás sült kacsa

Hozzávalók:


  • 1 egész kacsa

  • hagyma
  • fokhagyma
  • majoránna
  • 1 ek. zsír





Elkészítés:


Andi barátnőm révén gyakran jutunk hozzá házi kacsához, amelyet szeretek egészben megsütni.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/narancsos-sult-kacsa.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/05/sult-kacsa.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/sult-kacsa-kelkaposzta-agyon.html


Most majoránnás kacsát készítünk egészben megsütve.

A megtisztított szárnyast kívül, belül jól besózzuk és  majoránnával gazdagon bedörzsöljük. 


Egy egész hagymát és fokhagyma gerezdeket is teszünk a hasába.


Egy kanálka liba/kacsa vagy csirkezsírt teszünk a tepsi aljára.
Ráfektetjük a kacsát és egy pohár vizet öntünk alá.



Fóliával lefedjük a tepsit és 180-200 C fokos sütőben megsütjük a kacsát.

Néha forgassuk meg a kacsát és locsolgassuk a kisült zsírjával.


A kacsa legjobb barátja a majoránna, nagyon finom ízt ad neki, de nem nyomja el a kacsa jellegzetes aromáját.