Hozzávalók:
- zúza
- hagyma
- csirkezsír
- tyúkhúsleves kocka
- kakukkfű
- sárgarépa
- fehérrépa
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- zöldborsó
- só
- bors
- fokhagyma
- babérlevél
- tejföl
- liszt
- citrom
Elkészítés:
Csirkezúzából is elkészíthetjük, de finomabb, ha a jóval húsosabb pulyka, kacsa vagy libazúzát használjuk fel.
A megtisztított zúzát kisebb darabokra vágjuk.
Kevés csirkezsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.Kakukkfűvel megszórjuk.
Hozzáadjuk a zúzát.
Néhány tyúkhúsleves kockát feloldunk vízben.
A zúzára öntjük az így kapott alaplevet.
Sót, törött borsot, fokhagymát és babér levelet teszünk bele.
Amíg a leves fő, előkészítjük a zöldségeket.Beletesszük a levesbe a vékony hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát. Kevés zöldborsót, zeller zöldet és petrezselymet is adunk hozzá.
Amint a zúza és a zöldségek is megpuhultak tejföllel és egy kanál liszttel készült habarással sűrítjük a levest.
A forró levesből egy merőkanálnyit a habaráshoz keverünk, majd a leveshez öntjük. Citromkarikákat vágunk a levesbe.
A citrom levét is beletesszük, így kellemes pikáns ízű lesz. Nagyon finom, különleges ízű leveske.