2024. január 17., szerda

Hagymás fekete bab

 Hozzávalók:

  • fekete bab

  • póréhagyma
  • fokhagyma
  • lila hagyma
  • zöldpaprika
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • gyömbér
  • petrezselyem
  • méz



Elkészítés:


A babot minden formájában szeretjük.

Legyen az leves, főzelék, egytálétel vagy saláta, szárazbab, fejtős bab, zöldbab, csülkösen, körmösen, habarva, paradicsomosan, birsalmásan, majonézesen elkészítve...


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/hagymas-bab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/chilis-bab_2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/egyszeru-csilis-bab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/solet-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/rozmaringos-paradicsomos-bab.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/solet-margit-modra.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/solet-ahogy-en-szeretem.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/04/sved-babsalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/vietnami-zoldbabos-safranyos-rizs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/babos-kukoricas-francia-csulok.html


Különösen szép és ízletes a fekete bab.


Éjszakára beáztatjuk, mint általában a szárazbabokat.

Másnap leszűrjük és leöblítjük, mert a leve nagyon fekete.
Sós vízben puhára főzzük.




Finom köretet készítünk.


Kevés olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük a póréhagymát, a fokhagymát, a gyömbért,
a zöldpaprikát és a lila hagymát.


Nem kell puhára sütni.

Hozzáadjuk a leszűrt, főtt fekete babot.



Megsózzuk és balzsamecettel ízesítjük.


Petrezselyem levelet szórunk rá.


Ha savanyúnak találjuk, akkor egy kanálka mézet adhatunk hozzá.


Húsok mellé tartalmas köret.


Önállóan salátaként is fogyaszthatjuk.