Hozzávalók:
- szarvas hús(nyak, lábszár, lapocka)
- hagyma
- fokhagyma
- füstölt szalonna
- sertés zsír
- sűrített paradicsom
- gomba
- vargányagomba
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- só
- őrölt bors
- tárkony
- kakukkfű
- zsálya
- lestyán
- babérlevél
- rozmaring
- citrom
- citromlé
- mustár
- tejföl
Elkészítés:
A karácsonyi menü sztárja lett ez a finom leves.
Vegyes szarvashúsból készül, legjobb hozzá a nyak, lábszár, lapocka.
A húst falatnyi darabokra vágjuk.
Egy fazékban kevés sertés zsíron füstölt szalonnát olvasztunk ki.
Beletesszük a húst és jól körbepirítjuk.
Apróra vágott hagyma és fokhagyma is kerül bele.
Egy kanálka paradicsompürét adunk hozzá.
Elkeverjük a húst a hagymákkal és a paradicsommal.
Most sózzuk és borsozzuk a ragut.
Eljött az illatos fűszerek ideje: zsálya, lestyán, kakukkfű, babérlevél és persze tárkony kerül bele.Nem kell félni, a vadhús elbírja az erősebb fűszerezést.
Egy kis friss rozmaringot is tegyünk bele. Kevés vízzel felöntve puhítsuk tovább a húst.
A vad mellé jól megy a gomba is. A szokásos csiperke gomba mellett vargánya gombát is tegyünk az ételbe.
Fagyasztott vargányával dobhatjuk fel az ízeket.
A gomba is a levesbe kerül.
Végül egy kevés sárgarépa, fehérrépa és zeller is kerül bele.
Nem kell túl sok belőle.A levest öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje a húst és a zöldségeket.
Végül tejfölt keverünk simára.
Egy merőkanálnyi forró levessel elhabarjuk és a levesbe öntjük.
Egy kanálka mustárral és citromlével pikánsabbá tehetjük a levesünket.
Citromkarikákkal tálaljuk.
Forrón kínáljuk a sűrű levest.
Kellemesen savanykás, különösen zamatos, fűszeres a leve.
A vargánya remek ízt ad a finom husinak.
Jó étvágyat!