2015. március 22., vasárnap

Bébipolip sütve

Hozzávalók:


  • bébipolip (fagyasztott)
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • chiliszósz
  • friss gyömbér
  • darált pritamin
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • frissen őrölt bors





Elkészítés:











Hasonlóan készült, mint a múltkor, de kicsit változtattam a recepten.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/sult-bebipolip.htm

A polipokat  a fenti receptben leírtak szerint megtisztítjuk.



Chilivel, darált édes pritamin paprikával, reszelt gyömbérrel, fokhagymával befűszerezzük.

Olívaolajjal meglocsoljuk és citromlevet is öntünk rá.
A citrom sárga héját is ráreszeljük.


Összekeverjük és megsózzuk, frissen őrölt szemes borssal bőven megszórjuk.




Egy serpenyőbe öntjük és néhány perc alatt készre főzzük.
Kóstoljuk meg, mert, ha túlfőzzük, akkor gumis állagú lesz.





Előételnek tálaltam, de friss kenyérrel, salátával vacsora is lehet.







2015. március 21., szombat

Retek saláta

Hozzávalók:


  • 1-2 cs.hónapos retek
  • jégsaláta
  • 1 cs. újhagyma
  • 1-2 db kápia paprika
  • olívaolaj
  • citromlé
  • édesítőszer





Elkészítés:









A tavasz beköszöntével megint friss zöldségeket ehetünk.

Nagyon finom ropogós retek salátát készíthetünk percek alatt.


A jól megmosott retket és újhagymát karikára, a paprikát csíkokra és a salátát falatnyi darabokra vágjuk, tépjük.

Fontos, hogy az újhagyma zöld szárát is beletegyük.

Olívaolajjal, citromlével, pici sóval ízesítjük.
Egy gondolat édesítőszert vagy cukrot is tegyünk bele, hogy az ízeket egyensúlyba hozzuk.



Tálalás előtt hűtsük be.






Sajtos, kolozsvári szalonnás sült tészta

Hozzávalók:


  • 50 dkg hosszú metélt
  • 1+1 ek. olaj 
  • füstölt szalonna
  • kolozsvári szalonna
  • különféle sajtok
  • tejföl
  • 1 db tejszínes krémsajt (tömlős)






Elkészítés:









A sonkás tészta és a sajtos tészta keveréke lett ez a finom krémes, ropogós sült tészta.

A zöldséges sült tészta receptnél felsoroltam néhány hasonló tésztaételt, ez a recept is illik a sorba.

Egyszerű sajtos tésztának indult, de a kolozsvári szalonna olyan hívogatóan friss volt, hogy hamar belekerült ő is a serpenyőbe.

Először egy kanálka olajon megolvasztjuk a füstölt szalonnát, majd hozzáadjuk a kolozsvári szalonnát is.


Többféle sajtot teszünk bele, legyen közte füstölt sajt is, ami nagyon megdobja az ízeket.
Ragyogóan felhasználhatjuk a kissé már megszáradt, régebbi sajtokat is.


Amint a sajtok is felolvadtak teszünk bele jó sok tejfölt.


Az előzőleg kifőzött, leszűrt tésztát jól megsózzuk és egy ek. olajjal összekeverjük, hogy ne tapadjon össze.

Belesimítjuk a fele tésztát egy tepsibe és erre tesszük rá a sajtos, szalonnás keveréket.



A sajtos serpenyőbe teszünk még egy kevés tejfölt és az időközben, a hűtőben felbukkant tejszínes krémsajtot is belekeverjük.


A maradék tésztát is a tepsibe tesszük és a krémsajtos tejföllel meglocsoljuk.



Még mindig úgy véltem, hogy száraz a tészta, ezért 2 pohár tejet is a tésztára öntöttem.
180 C fokos sütőben szép pirosra sütöttem.


Salátával  kínáljuk.




2015. március 19., csütörtök

Paradicsomos, enchilada fűszeres sült csirke

Hozzávalók:

  • csirkecomb
  • paradicsomlé
  • enchilada fűszer
  • 1 ek. olaj





Elkészítés:






Egyszerű, ízletes sült csirke, amelynek különleges ízét az enchilada fűszerkeverék határozza meg.

Ebben a fűszerkeverékben só, chili, köménymag, hagyma, kukorica liszt, cheddar sajt, fokhagyma és egyéb adalékanyagok vannak a leírás szerint,
Természetesen, e fűszer hiányában a nálunk is kapható összetevőkből tehetünk bele, illetve bármilyen fűszerkeveréket használhatunk.


A megmosott csirkecombokat megsózzuk és a fűszerkeverékkel alaposan megfűszerezzük.


Tepsibe tesszük amit előzőleg egy ek. olajjal kiolajoztunk.


A paradicsomlével nyakon öntjük a húst és lefedve puhára sütjük.
Ha puha, akkor fedő nélkül pár perc alatt szép pirosra, ropogósra pirítjuk.





Currys, fahéjas vörös lencse

Hozzávalók:

  • 50 dkg vörös lencse
  • 1/2 db hagyma
  • darabka gyömbér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1ek. kókuszzsír
  • curry
  • fahéj






Elkészítés:






Vörös lencséből készült ez az étel, de persze bármilyen lencséből készíthetjük, de a többi lencsefajtát áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe,
A vörös lencse apró szemű és nagyon hamar megpuhul.
Mindenféle lencseételhez felhasználhatjuk, én most egy kicsit különlegesebb módon készítettem el.


1 ek. kókusz zsírt felolvasztunk és egy fél hagymát, a fokhagymát és a friss gyömbért kis darabra vágva megfuttatunk a zsiradékon.


Beletesszük az őrölt fahéjat.
Jó sokat, mert a fahéj adja meg az illatos, egzotikus ízét a lencsének.


Amint megérezzük a fahéj átütő illatát tegyünk bele egy kis curry port is.
Nem kell sokat, nehogy elvigye a fahéj ízét.


Tegyük bele a lencsét is.


Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sózzuk is meg.
Lefedve főzzük puhára a lencsét.
Ha kell öntsünk utána egy kis vizet.


Akkor jó, ha puha, de még szaftos, nem száraz.


A tetejét őrölt fahéjjal szórjuk meg.
Magában is nagyon finom.

Én zúzapörkölttel tálaltam.







2015. március 13., péntek

Zöldséges sült tészta

Hozzávalók:


  • 1/2 kg spagetti
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • póréhagyma
  • kápia paprika
  • füstölt kolbász
  • 1 ek. olaj



Elkészítés:






Nagyon sokféle zöldséges tésztát szoktam készíteni.
Mindenféle zöldségből szeretjük, néha kolbásszal, sonkával, baconnel, gombával, spárgával, padlizsánnal, cukkinivel, sajttal, hallal vagy esetleg rákkal ízesítjük.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/08/padlizsanos-husos-rakott-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/04/kolbaszos-kelkaposztas-spagetti.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/10/cukkinis-kelkaposztas-chow-mein-teszta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/fruzsi-zoldseges-rakos-spagettije.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/halas-sult-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/05/gombas-tojasos-sult-teszta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/05/sonkas-sajtos-sult-teszta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/08/sonkas-sajtos-sult-teszta-ii.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/05/spargas-sult-teszta.html


Télen a kelkáposztás és kolbászos volt a sláger.

Most egy kis kis póréhagyma és  kápia paprika bolondította meg a tésztát.


A spagettit nem túl puhára kifőzzük és éppen csak egy pici olajjal, sóval összekeverjük.
Erre csak azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon össze.
Mi durum tésztát szeretünk.


Egy kevés olajon 2 percig sütjük a feldarabolt zöldségeket.
A kelkáposztát ne vágjuk túl apróra, végül is ő lesz a főszereplő.



Megsózzuk a zöldségeket.
Más fűszer nem kell bele, mert a kolbász majd jó ízt ad neki.


A kolbászt is hozzáadjuk és éppen csak annyi ideig sütjük 1-2 perc, amíg a kolbász is kicsit meg nem pirul.


Összekeverjük a tésztával és máris ehetjük.



Így megsütve még az is szívesen megeszi a kelkáposztát, aki amúgy főzeléknek ki nem állja...







2015. március 8., vasárnap

Zöldséges sült kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 1/2 db hagyma
  • 1-2 db újhagyma zöld szára
  • 1-2 szelet füstölt szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 1 db kápia paprika
  • fokhagymapor
  • pici őrölt kömény
  • 2 tk. darált pritaminpaprika
  • 2 marék párolt zöldborsó



Elkészítés:



Nagyon szeretjük a kelkáposztát így, éppen csak megsütve, inkább pirítva,

Egy wokban készítem ezt az ételt.
Az olajon megolvasztjuk a füstölt szalonnát, mellétesszük a szeletekre vágott hagymát, újhagymaszárat, kevés pórét, karikára vágott kápia paprikát.


A megtisztított kelkáposztát szeletekre vágjuk, úgy, hogy egy kis torzsája is maradjon rajta, ami összefogja a leveleket.


Fokhagymaporral megszórjuk a káposztát.


Teszünk bele egy kevés házi darált pritamin paprikát is.
Kevés őrölt kömény is szórjuk bele.


Süssük 2-3 percig kavargatva a kelt.
Ha szükséges, akkor egy  pár kanálnyi vizet is adjunk hozzá.
Sóval óvatosan bánjunk, mert a darált paprika is sós.
Szórjuk rá a külön roppanósra párolt zöldborsót is.
2 perc alatt összesütjük és készen is van.
A lényeg, hogy ne főtt, hanem sült legyen a zöldség és még roppanós, harapható legyen a kelkáposzta.