- 10-15 db kifli
- 1 l. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- cukor
- 6 tojás
- mák
- 1 citrom sárga héja
- őrölt fahéj
Elkészítés:
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/makos-guba.html
A klasszikus mákos gubát most másképp készítettem el.
Felkarikázzuk a kifliket.
A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és beletesszük a tojások cukorral elkevert sárgáját.
Beleteszünk egy adag kiflit a tejbe.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy beszívja az édes tejet, majd szűrőlapáttal kiszedjük és egy vajjal kikent
tűzálló tálba simítjuk.
Jól megszórjuk a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákkal és kristálycukorral.
Tegyük rá a második réteg áztatott kiflit is.
Újból szórjuk meg a cukros mákkal.
Végül rátesszük a maradék kiflit.
Vajdarabkákkal megszórjuk és a tetejét is bőven befedjük a cukros mákkal.
180 C fokos sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Most rásimítjuk a tojások kemény habbá felvert fehérjét, amelyet őrölt fahéjjal ízesítettünk.
Kicsit felborzoljuk a habot és néhány perce még visszatesszük a sütőbe, hogy kis színt kapjon.
Langyosan és hidegen is finom.