2020. november 6., péntek

Hachis parmentier

 Hozzávalók:

  • burgonya

  • darált hús
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • csillagánizs
  • őrölt bors
  • majoránna
  • sűrített paradicsom
  • tej
  • vaj
  • szerecsendió
  • sajt


Elkészítés:

Francia specialitás, amit anno Párizsban a gyerekeim az iskolai menzán szerettek meg.

Nagyon finom étel, érdemes kipróbálni.

Előre elkészíthetjük és csak gyorsan megsütjük, ha tálalunk.

Nem utolsó szempont, hogy kitűnően felhasználhatjuk a maradék ragut vagy krumplipürét.

Egy húsos ragut készítünk, mint ahogy a bolognaihoz is szoktunk.


Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a darált húst.
Amint a húst kevergetve körbepirítottuk, hozzáadjuk a reszelt répát, zúzott fokhagymát.
Törött bors, majoránna, só, paradicsom püré és csillagánizs kerül még bele.


Összefőzzük a ragut.


Egy mélyebb jénai vagy más tűzálló edénybe terítjük a húst.


Időközben elkészítettük a burgonyát is.
A megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.


A leszűrt burgonyát vajjal keverjük simára.


Kevés forró tejet is teszünk bele.


Sajtot reszelünk.


A reszelt sajtot a burgonyához adjuk.
Kóstoljuk meg és, ha szükséges, sózzuk.


A lágy krémet simítsuk a húsos ragura.


180 C fokos sütőben süssük át, amíg a teteje szép színt nem kap.










Sok salátával kínáljuk.