2023. január 8., vasárnap

Vörösboros, gombás kakas

 Hozzávalók:


  • kakas

  • hagyma
  • fokhagyma
  • füstölt szalonna/sonka
  • gomba
  • vörösbor
  • burgonya
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • kakukkfű
  • törött bors
  • libazsír/olaj



Elkészítés:

A kakas és a vörösbor elválaszthatatlan jó barátok.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/vorosboros-gombas-sult-kakas.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/vorosboros-kakas-coq-au-vin.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/vorosboros-kakasporkolt.html


A gombát megtisztítjuk.

Nagyobb részüket felszeleteljük és teflon edényben gondolatnyi olajon megpirítjuk.

Ehhez az ételhez érdemes kisebb alakú gombákat vásárolni.


Ha a gomba nedvessége elfő, akkor megsózzuk és kevés kakukkfűvel megszórjuk.
Félretesszük.


Ugyanabban az edényben körbe pirítjuk a megmaradt félbevágott gombákat is.


A kakast megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk.


Egy nagyon tepsit vagy kacsa sütő tálat kizsírozunk és füstölt szalonna, sonka darabokkal megszórunk,
Itt a megmaradt kemény szalonna bőrt is felhasználhatjuk.
Finom ízt ad majd az ételnek.

 

A megsózott húst a tálba fektetjük.


Borsot, hagyma, fokhagyma szeleteket szórunk rá.
 

Zöldpaprika darabokat és egészben hagyott burgonyát is teszünk bele.
 

A kissé megsütött félbevágott gombákat is rádobjuk.


Jóféle vörösborral alaposan meglocsoljuk az ételt.


A sütés során az alkohol majd elpárolog, de a bor pikáns íze megmarad.


180-200 C fokos sütőben, lefedve puhára sütjük az ételt.


Most rápakoljuk a külön jól megpirított gombaszeleteket is.


A sütőbe visszatéve pár perc alatt átmelegítjük a gombát is.


Ily módon készítve a gomba ropogós állagú lesz.
 

Könnyen elkészíthető ez a kiadós egytálétel.
A lényeg, hogy jóféle, lehetőleg házi kapírgálós kakaskát szerezzünk be.