2024. január 9., kedd

Töltött dagadó

Hozzávalók:


  • sertés dagadó

  • zsemle
  • hagyma
  • fokhagyma
  • tojás
  • törött bors
  • olaj 
  • gomba 
  • füstölt szalonna
  • csirkemáj
  • majoránna
  • petrezselyem


Elkészítés:


A töltött húst minden formájában szeretjük.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/toltott-dagado-es-gombas-toltelek.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/nagyi-toltott-csirkecombja-es.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/sargabarackos-toltott-szegy.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/barany-zoldborsos-majas-toltelekkel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/05/gombas-majas-toltelek-sutve.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/gombaval-toltott-sult-oldalas-es.html


http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/10/toltelek-huslevesben-fozve.htm
l


Klasszikus zsemlés, csirkemájas, gombás töltelékkel készült a sertés dagadó.

Zsemlét langyos vízbe áztatunk, majd miután megpuhult, kinyomkodjuk belőle a vizet.

Egy tálban a krumplitörővel könnyen összenyomkodhatjuk.

Kevés zsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Gombát adunk hozzá és addig sütjük, amíg a nedvesség el nem párolog.
Sózzuk, borsozzuk,majoránnával ízesítjük  és a zsemlékhez keverjük.

Beletesszük a tojásokat is.

Általában ahány zsemle annyi tojást adunk hozzá.

A csirkemájat késsel elkaparjuk és a felesleges inakat eltávolítva a májat a töltelékbe tesszük.


Végül a rengeteg apróra vágott friss petrezselyem is belekerül, ez nem maradhat el.

Kóstoljuk meg és fűszerezzük, sózzuk, ha szükséges.



Ha a hentesünk nem szúrta fel a húst, akkor mi tegyük ezt meg egy hosszú pengéjű éles késsel.



Egy kanál segítségével töltsük be a tölteléket a húsba, hústűvel vagy egyszerűen tűvel, cérnával zárjuk le a nyílást.


Kiolajozott tepsibe fektetjük a húst.

A kimaradt tölteléket is megsütjük.


A tepsi üresen maradt részét kibéleljük füstölt szalonna szeletekkel és erre halmozzuk a tölteléket.


Ha megmaradt néhány csirkemáj, ezeket is a töltelékbe tehetjük.
 

Szalonnával betakarjuk a tölteléket.


Fokhagyma szeletekkel megszórjuk a húst, egy pohárka vizet öntünk a tepsibe és lefedve a sütőbe tesszük.


200 C fokon puhára sütjük a húst, majd a fedőt vagy alufóliát levéve pirosra pirítjuk a pecsenyét.


Melegen, hidegen fogyasztható a sült.


A kisült zsír is nagyon finom.