2020. április 11., szombat

Svéd babsaláta

Hozzávalók:


  • babkonzerv
  • olaj 
  • paradicsompüré
  • babérlevél
  • hagyma
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • citrom
  • újhagyma
  • pici cukor
  • bors



Elkészítés:



Úgy készül mint a svéd gomba saláta.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/sved-gombasalata.html

Pillanatok alatt elkészül, ha konzerv babot használunk.


A babot leöblítjük és leszűrjük.


Kevés olajon hagymát dinsztelünk.


Őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot és babérlevelet adunk hozzá.


Beletesszük a paradicsompürét.


Frissen reszelt citromhéjjal ízesítjük.


A citrom levét is hozzáöntjük.
Sózzuk és egy kevés cukrot is teszünk bele.


Amint jól összeforrt a mártás beletesszük a babot is.


Kihűtve, újhagymával megszórva kínáljuk.




Sült csülök

Hozzávalók:


  • sertés csülök
  • hagyma
  • zsír
  • fokhagyma
  • habanero csípős paprika szósz
  • édes chili szósz
  • őrölt római kömény



Elkészítés:



Igazi csemege.


A sós vízben, egy egész hagyma társaságában puhára főzött csülköt lecsepegtetjük.
Bőrös felével lefelé egy tepsibe tesszük, megsózzuk és zúzott fokhagymával bekenjük.


Édes chili szósszal és jó csípős habanéro paprika krémmel meglocsoljuk.


Megfordítjuk bőrös felével felfelé, itt is sózzuk, fűszerezzük és olvasztott zsírt öntünk rá.


Őrölt római köményt is szórunk rá.


Sütőben 190-200 C fokon szép pirosra, ropogósra sütjük.




Savanyúsággal, krumplipürével az igazi.
Szeletelve hidegen is felhasználhatjuk szendvicsbe téve.









Sült hal paradicsomos gerslivel

Hozzávalók:


  • tengeri halfilé
  • vaj
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • gyömbér
  • gersli
  • paradicsompüré
  • bors




Elkészítés:





A fagyasztott halfilét felengedjük, lemossuk és szárazra töröljük.
Megsózzuk.


Vajat hevítünk, amelybe fokhagymát, gyömbért és babérlevelet tettünk.


Bőrös felével felfelé a vajba tesszük a filéket.


1-2 perc után lapát segítségével megfordítjuk a halat.


Őrölt borssal megszórjuk és 1-2 percig sütjük.


Elkészítjük a köretet.

Vajat forrósítunk, paradicsompürét keverünk el benne.


Beletesszük az előzőleg  készre főzött és leszűrt gerslit.


Elkeverjük és még adunk hozzá egy kevés paradicsom pürét és vajat.
Megsózzuk és összeforraljuk.


A paradicsomos gerslivel tálaljuk a halat.


Finom. könnyű étel.






Kacsazúza kínai fűszerezéssel

Hozzávalók:


  • kacsazúza
  • hagyma
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • libazsír
  • kínai ötfűszer
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • thai citromfű
  • őrölt koriander


Elkészítés:





Csirke, kacsa, liba, pulyka mindegyiknek szeretjük a zúzáját.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/zuzaporkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/libazuza-porkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/09/eszterhazy-zuza.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/10/currys-zuzaporkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/04/husveti-zuzaleves-pakcsojjal.html


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/06/kacsazuza-romai-komennyel-curryvel-es.html


Most kacsazúzából készítettem távol keleti ihletésű ételt.


A megtisztított zúzát falatnyira felvágjuk.


Hagymát, újhagymát, fokhagymát, gyömbért és thai citromfüvet fogunk felhasználni.


Egy kevés libazsíron kezdjük el dinsztelni a hagymát.


A fokhagymát és a gyömbért vágjuk apróra.


A citromfüvet kissé verjük szét a klopfolóval.


Tegyük a fokhagymát, a gyömbért és a citromfüvet a hagymához.


Mehet bele a zúza is.


Szórjuk rá az őrölt koriandert, az ötfűszert.


Szójaszószt és kevés szezámolajat öntsünk bele.
Kóstoljuk meg, ha kell majd sózzunk utána.


Kevés víz hozzáadásával kis lángon főzzük puhára a zúzát.
Rizzsel, tésztával kínálhatjuk.





Lila hagyma saláta

Hozzávalók:


  • lila hagyma
  • újhagyma
  • ecet
  • pici cukor
  • víz








Elkészítés:

Egy gyors saláta ismét.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/07/lila-hagyma-salata.html


Most a lila hagyma mellé újhagymát is karikázunk.


Felforralt vízbe teszünk ecetet, sót és cukrot.

Megkóstoljuk, hogy  finom ecetes íze legyen.
Hűtőben tárolva napokig eláll.




Sült pulykanyak 2

Hozzávalók:


  • pulykanyak
  • fokhagyma
  • fokhagymapor
  • olaj
  • őrölt kömény
  • bors
  • paradicsompüré








Elkészítés:

Ismét pulykanyakat sütöttem.
Nagyon szeretjük, ez az egyik legfinomabb sovány husika.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/01/sult-pulykacomb-es-nyak.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/sult-pulykanyak.html

Lehetőleg jó vastag részeket vásároljunk.


Mossuk meg alaposan és a kezünkkel simítsuk körbe, távolítsuk el az esetleges csontszilánkokat.


Sózzuk, borsozzuk a húst.


Paradicsom pürével kenjük be a kiolajozott tepsi alját.


Fektessük le a nyakakat, szórjuk meg őrölt köménnyel és fokhagymaporral is, valamint zúzott fokhagymát is kenjünk rá.





Öntsünk a tepsi aljára még egy pohárka vízzel elkevert sűrített paradicsomot.



Fedjük le a tepsit alufóliával és 180-200 C fokos sütőben süssük meg a húst.


Bármilyen körettel kínálhatjuk.


Salátával tálalva könnyű vacsora.


Diéta esetén ragyogóan helyettesíti a sült oldalast is.