.jpg)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 tojás
- só
- kevés víz
- zsemlemorzsa
- olaj
- lekvár
- porcukor
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát.
A liszthez adjuk a tojásokat.
Az egyik tojás fehérjéjéből tegyünk félre egy keveset, ez majd a kenéshez kell.
Sózzuk meg és egy kevés vízzel gyúrjuk jól össze.
Gyúrjuk még, amíg szép sima nem lesz.
Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni 20 percig.
Most készítsük el a zsemlemorzsát.
Kevés olajon pirítsunk jó sok zsemlemorzsát aranybarnára.
Mindig kevergessük, mert hajlamos leégni.
Jól sózzuk meg, mert csak úgy lesz finom a derelyénk.
Ha letelt az idő, vegyük elő a tésztát.
Osszuk el 4 részre, mert úgy könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki jó vékonyra.
A tészta felső felére, kb.5 cm távolságra tegyünk lekvár kupacokat egy kanál és egy kés segítségével.
Majd kenőtollal kenjük át a maradék tojásfehérjével a tésztát a lekvár mellett.
Hajtsuk fel a tésztát a lekváros részre.
A derelyéket ujjunkkal jól nyomkodjuk össze, majd derelyevágóval szabdaljuk fel a lekvárok közti sávokban.
Közben tegyünk fel vizet forrni és a derelyéket főzzük ki.
Főzzük úgy 5-8 percig, amíg jól átfő.
Mi a baracklekvárt szeretjük a legjobban, de sajnos ez az a híg lekvár, ami sokszor ki is fő a tésztából.
Nem baj, majd adunk még mellé a lekvárból.
Igazából a szilva lekvár az ideális barátfüle töltelék...
A megfőtt derelyét szűrővel emeljük ki, csöpögtessük le és tegyük a prézlibe.
Pár perc múlva megszilárdul annyira, hogy megforgathatjuk és a másik felét is bemorzsázhatjuk.
Porcukorral tálaljuk.
Főzhetjük a derelyét burgonyás tésztából is, olyanból, amit a szilvás gombóchoz vagy a nudlihoz szoktunk készíteni.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)