- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 ek. kacsazsírt
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg cukor
- 1 késhegynyi só
Diótöltelék :
- 20 dkg dió
- 18 dkg cukor
- 1 cm vaníliarúd vagy 1 cs.vaníliás cukor
- 1/2 l tej
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál édes morzsa
Máktöltelék:
- 20 dkg mák
- 20 dkg cukor vagy méz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1-1,5 dl víz /nem tej/
- 5 dkg mazsola
- baracklekvár
Elkészítés:
Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, a tojások sárgájával simára keverjük, kelni hagyjuk,
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, sóval, a tojásos tejföllel és rétestészta keménységűre kidolgozzuk.
4 részre osztjuk és pár perc múlva tölthetjük, de lehet 1 éjjelre hűtőben is tartani.
A diós beiglihez:
A darált diót a felhasított vaníliával a forró tejben elkevergetjük, majd belekeverjük a diót, esetleg 1 ek. rumot vagy aromát, és/vagy reszelt citrom héjat, ízlés szerint és hűlni hagyjuk.
A morzsát csak akkor adjuk hozzá, ha a töltelék túl gyenge .
A mákos beiglihez:
A cukrot a vízben felforraljuk, azonnal beleforgatjuk a darált mákot, a tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt citromhéjat és hűtjük.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtjuk.
Ha a töltelék ha nagyon szilárd lenne, 1-2 kanál forróvízzel lágyítjuk.
Ebből az adagból 2 diós és 2 mákos tekercset készítünk.
A kinyújtott tésztát tojásfehérjével vékonyan megkenjük, a töltelékek felét rásimítjuk úgy, hogy 2-2 cm a szélein üresen maradjon.
Rászórjuk a mazsola felét, az üresen hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre és nagyon lazán felcsavarjuk.
Úgy tesszük a sütőlapra, / amit előzőleg kizsíroztunk/ hogy a tészta vége a tekercs alá kerüljön.
A tekercsek közt kb 10 cm hézag legyen.
Összehabart tojássárgával megkenjük, szobahőmérsékleten tartjuk míg a tojássárgája teljesen megszárad.
Ekkor felvert tojásfehérjével könnyedén átkenjük, óvatosan, hogy a sárgáját fel ne lazítsuk.
Hideg helyre visszük míg a tojásfehérje is tökéletesen megszárad.
Kötőtűvel az oldalát megszurkáljuk, hogy a gőz sülés közben távozhasson, ne repedjen meg.
Nem túl forró sütőben 30-40 percig sütjük.
A sütőajtót ne nyitogassuk!
A megsült tésztát nem kell letakarni, hogy szép fénye maradjon.
3 nap múlva az igazi jó!
Különlegesség még, hogy Muska kedvéért a Nagyi tesz bele finom házi baracklekvárt is, mielőtt a tölteléket ráhalmozná.
Titok: Nagyi mindig a Domonkos Lászlóné szakácskönyvéből puskázik!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
