A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- só
- 50 ml víz
A töltelékhez:
- 25 dkg kolozsvári szalonna
- kevés olaj
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 egész tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl főzőtejszín
A kenéshez:
- 2 tojás sárgája
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.
Majd hozzáadjuk a vizet, amiben a sót feloldottuk.
Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen át a tészta.
Az összeállt tésztát hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket.
A kis kockákra vágott, jó húsos, kolozsvári szalonnát teflonban, kevés olajon szép pirosra sütjük, félretesszük.
Lereszeljük a sajtot.
Keverjük össze a folyékony összetevőket is, a tejet, a főzőtejszínt, a 2 egész tojást.
Tegyünk bele sót, őrölt borsot és kevés reszelt szerecsendiót.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett lapon, kb. 3 mm vastagra.
Szórjuk ki egy pohárral a köröket, amelyeket nyomkodjunk bele egy szilikonos muffin sütőformába.
Legyen jó magas pereme a fészkeknek.
Először a szalonnát, majd a sajtot tegyük bele a mélyedésekbe.
Majd öntsük fel a tetejéig a tejszínes keverékkel.
A tetejére is tegyünk sajtot.
220 C fokos sütőben süssük 30 percig, majd vegyük ki és kenjük meg az elhabart tojássárgával.
Mérsékeljük a tüzet 180 C fokra és süssük még 5 percig a lepénykéket.
Tegyük rácsra.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Francia eredetű étel, Elzász-Lotaringiában készítik leggyakrabban, innen ered a neve is Lotaringiai tojásos lepény.
Nemcsak szalonnával, de spenóttal, füstölt sonkával, vagy füstölt lazaccal, rákkal esetleg spárgával is készíthetjük.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)