2023. augusztus 7., hétfő

Pacalleves

 Hozzávalók:


  • 1 kg pacal

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db sárgarépa
  • petrezselyem
  • 3-4 dl tejföl
  • 1 tk. liszt
  • törött bors
  • ecet



Elkészítés:


Általában pörköltet készítünk a pacalból, 

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/nagyi-pacalporkoltje.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/07/pacalporkolt.html


de most egy különleges erdélyi levest készítettem.


Az egyszerűség kedvéért boltban kapható előfőzött pacalt használtam.


A jól átmosott pacalt sok vízben tegyük fel főni.
Két gerezd fokhagymát is tegyünk mellé.


Sózzuk meg és főzzük puhára.


Készítsük elő a zöldségeket.
Szép színes zöldpaprikát és ízlés szerint még további fokhagyma gerezdeket.


Egy kevés olajon futtassuk meg a feldarabolt paprikát.


Reszeljünk sárgarépát.


Adjuk a répát a paprikához.


Nyomjuk bele a fokhagymát.


Kevergetve süssük pár percig majd szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet.


Öntsük hozzá a ragut a megfőtt pacalhoz.
 

Frissen őrölt borssal ízesítsük, illetve sózzuk, ha szükséges.


Két tojás sárgáját keverjünk simára a tejföllel.



Egy teáskanálnyi lisztet is adjunk hozzá.



Habarjuk be  a levest.



Forraljuk fel egyszer, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel és savanyítsuk egy gondolatnyi ecettel.