2023. június 4., vasárnap

Vinyegret saláta 2

Hozzávalók:


  • burgonya kb. 6 db

  • cékla kb. 2 db
  • sárgarépa kb. 2-3 db
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • sós uborka (kovászos)
  • lila hagyma  kb. 1-2 db
  • őrölt bors
  • ecet
  • cukor/édesítő
  • olívaolaj



Elkészítés:


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/vinyegret-salata.html


Ismét elkészült ez a remek orosz saláta.

A francia vinaigrette vagyis ecet szóból ered a neve винегрет.

A XVIII. századtól a  cári Oroszországban mindent igyekeztek utánozni, elsajátítani, amit a korabeli  francia királyi udvartól láttak.

A francia nyelv lett az előkelő urak kiváltsága és a kultúra megismerése során a gasztronómia is egyre nagyobb teret hódított.


Kevés vízben külön főzzük meg a sárgarépát.



Vágjuk kis kockákra.


Ugyanígy főzzük meg külön céklát.


Kockázzuk fel.


Kovászos vagy csemege uborkát is apróra vágunk.

Aki szerencsés az hozzájuthat finom orosz sós uborkához is.


Lila hagymát is vágjunk apróra.


A külön megfőzött burgonyát is feldaraboljuk.


A savanyú káposztát is megvágjuk apróbbra.


Keverjük össze az eddig feldarabolt zöldségeket és ízesítsük sóval, borssal.
 

Kevés olíva olajjal locsoljuk meg.
 

Egy kiskanálnyi cukrot is adjunk hozzá.


Kóstoljuk meg, legyen kicsit savanykás, pikáns íze.


Sült hús mellé kitűnő, de bármilyen büfé asztalon helye van.