2013. május 12., vasárnap

Zsófi kakaós kalácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csapott mk. só


A kakaós töltelékhez:

  • 10-12 dkg vaj
  • 5 ek. porcukor
  • 3 púpos tk. kakaó
  • 1 tk. rumaroma
  • 2 cs. vaníliáscukor
  • kevés vanília kivonat
  • fahéj


A tetejére:

  • 2 tojássárgája
  • kevés tej


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet.

Legalább 5 percig dagasztjuk.
Majd letakarjuk és egy órát kelesztjük.



Ezalatt habosra keverjük kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe tesszük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk  és 6 részre osztjuk.

Mindegyik darabot hosszúkás téglalappá nyújtjuk.
Kb. ujjnyi vastag legyen.

Megkenjük a kakaós krémmel. és feltekerjük, mint a beiglit.



Mind a 6 tekercset megtöltjük, majd 3 rudat összefonunk úgy, hogy a hajtásvonalai mindvégig alul maradjanak.


Így két kalácsot kapunk, amit egymás mellé egy nagy kivajazott tepsibe teszünk.

Megkenjük a tetejüket tojássárgájával.

Előmelegített sütőben, kb 170-180 C fokon úgy 25 perc alatt pirosra sütjük.


Majd a kalácsok tetejét forró tejjel megkenjük és még 10 percig sütjük.


Rácsra téve hagyjuk kihűlni.