2015. január 12., hétfő

Halina túrótortája

Hozzávalók:


  • 1 kg túró
  • 5 tojás
  • 1 bögre cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só



Elkészítés:





Lengyel barátnőm, Halina receptje alapján készítem.
Nagyon finom, könnyű süti.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű túróból készítsük.
A túrót a krumplinyomóval áttörjük.


Előkészítjük a hozzávalókat.


A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.


Hozzáadjuk a lágy vajat, elkeverjük.


Átszitáljuk az étkezési keményítőt, ( lehet burgonya vagy kukoricakeményítő ), a sütőport és a vaníliás cukrot.
Adjunk hozzá egy csipet sót is.


Beletesszük a tojásos krémbe.
Elkeverjük.


Majd összekeverjük a túróval.


Beletesszük a mazsolát is.


Végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojás fehérjét.
Először egy kisebb adag habbal finoman összekeverjük, ettől lágyabb lesz és könnyebb hozzákeverni a többi habot anélkül, hogy összetörnénk azt.


Egy tortaformát vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórjuk.
Belesimítjuk a túrós masszát.





Először 200 C fokon sütjük 15 percig, majd mérsékeljük a hőt és 180 C fokon 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük a tortát.


Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tortánk.


Ha készen van nem vesszük ki a sütőből, csak a sütő ajtaját nyitjuk ki.


Porcukorral megszórjuk.


Addigra már a finom vaníliás illatra összefut a család és mindenki meg akarja kóstolni...


Az eredeti recept szerint hűtőbe kell tenni és másnap a formából kivéve csodásan fel lehet szeletelni.
Mi rögtön neki szoktunk esni...
Már eleve másfélszeres adagot készítek, így két darab kerek tortaforma is tele lesz.


Mivel nincs benne liszt, ezért nagyon finom, lágy, illatos és hihetetlenül szaftos süti.