2017. december 30., szombat

Fácánleves

Hozzávalók:


  • 1,5-2 kg fácán comb és mell
  • 50 dkg marha fartő
  • 1 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • 1 db zeller
  • kis db kelkáposzta
  • 1-2 db paradicsom
  • 2-3 db gomba
  • 1 db zöldpaprika
  • 1/2 db karalábé
  • 7-8 db szegfűbors
  • 8-10 szemes fekete bors
  • 4-6 szem boróka bogyó
  • darabka gyömbér
  • petrezselyemzöld
  • 3-4 db szegfűszeg
  • sáfrány
  • sáfrányos szeklice
  • pici kurkuma
  • pici kakukkfű
  • chili paprika
  • fürjtojás
  • csigatészta 






Elkészítés:

A karácsonyi ünnepi leves idén fácánból készült.


A húsokat megtisztítjuk és jól lemossuk.



Egy darabka marha fartő is kerül a levesbe.


Ugyanúgy készítjük, mint bármelyik más húslevest, vagyis fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.


Gazdagon zöldségeljük.

Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, kelkáposzta, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, paradicsom, zöldpaprika, pár szem gomba is  legyen benne.

Megsózzuk.


Különösen sokféle fűszert teszünk bele.

Szegfűbors, szemes fekete bors, boróka bogyó, gyömbér, szegfűszeg, sáfrány és sáfrányos szeklice, pici kurkuma, kakukkfű és természetesen chili paprika.


Nem kell félni az eredmény nem lesz erősen intenzív, hanem a fácán ízeit finoman kiemelik a fűszerek.


Lassan gyöngyözve készre főzzük.


A húst és a zöldségeket külön tálra szedjük.
A marhahúsból orosz hússaláta készült.


A fácán húsa puha, de kissé száraz.
Az alsó combokban lévő szálkás csontokra ügyelni kell.


Leszűrjük a levest.
Aranyló színű, izgalmas ízű levest kapunk.



Főtt fürjtojással tálaltam.


Csigatészta volt a betétje.

Igazi ünnepi fogás volt.